Infrarött ljus gör den bruna dvärgen grön

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-13

Stinkande stjärna – luktar ruttet ägg

Kan du se den bruna dvärgen – som lyser grönt?

Nasa har upptäckt en ny stjärna, eller rättare sagt en brun dvärg.

På nya billder syns gasklotet lysa klargrönt – och det tros stinka som ruttna ägg.

– Den bruna dvärgen sticker ut som en stor fet grön smaragd, säger Nasa-forskaren Amy Mainzer.

En brun dvärg är ett gasklot med en större massa än en stor planet, men mindre än en medelstor stjärna som solen. De är väldigt sällsynta och svårupptäckta, men nu har Nasa hittat en

Mellan 18 och 30 ljusår bort hittades stjärnan av Nasas forskare med hjälp av kamera som hittar infrarött ljus. Genom att scanna av rymden kan man upptäcka ljus från både bruna dvärgar, asteroider, stjärnor och hela galaxer, enligt Nasa.

Metangas gör den grön

I foton av den nyupptäckte bruna dvärgen visas ljuset från den som grönt på grund av att metangasen runt klotet.

– Den bruna dvärgen sticker ut som en stor fet grön smaragd, säger Nasa-forskaren Amy Mainzer.

Det nyupptäckta klotet består av en gasblandning innehållande metan, vätesulfid och ammoniak – och dess atmosfär skulle vara dödlig för en människa om vi utsattes för den koncentration som finns vid bruna dvärgar.

Luktar ruttna ägg

– Om du kunde samla upp en del av dens atmosfär och ta tillbaka till jorden skulle inte lukten döda dig, men det skulle stinka väldigt illa – ungefär som ruttna ägg med en gnutta ammoniak, säger Nasa-forskaren Amy Mainzer enligt Nasas hemsida.

Hur många bruna dvärgar som finns i "närheten" av jorden är oklart, men astronomer känner bara till en handfull än så länge. Med det projekt som upptäckte den lysande gröna hoppas man kunna upptäcka hundratals liknande till.