Så minns vi Bo Holmberg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-12

”Han gjorde en stor insats”

Ulrica Messing, tidigare socialdemokratisk minister och nära vän till Anna Lindh, fick beskedet om Bo Holmbergs död i dag.

– Det är mycket tråkigt. Och framför allt jag känner en dubbelsorg för barnen. Det här önskar man inga barn, säger Messing till Aftonbladet.

Ulrica Messing.

Ulrica Messing, tidigare socialdemokratisk minister i regeringen Persson, och vän till både Anna Lindh och Bo Holmberg, fick beskedet i dag.

– Det är självklart otroligt tråkigt. Speciellt för de två barnen som fortfarande är unga. De har förlorat båda sina föräldrar och är i behov av vuxna runtomkring sig. Jag vet att de har bra stöd nu.

Ulrica Messing har känt och jobbat tillsammans med Bo Holmberg i flera år. Messing sitter även i styrelsen för Anna Lindhs minnesfond.

Jobbat tillsammans med Holmberg

– Jag samarbetade mycket med Bo Holmberg när han var landshövding, då jag var ansvarig för infrastruktur och regionaltrafik. Han fick även ett uppdrag av mig att utreda frågor om infrastrukturen i Sörmland innan valet 2006, säger Messing.

Ulrica Messing har träffat Bo Holmberg regelbundet. Senast de såg var i våras.

Känner dubbel sorg

– Han var en mycket politiskt person, som tyckte om att diskutera. Han var väldigt ivrig och in i det sista en debattglad person.

Nu känner Messing en stor sorg för speciellt Bo Holmbergs och Anna Lindhs barn – som förlorat båda sina föräldrar.

– Det önskar man inga barn, säger hon.


Bo Könberg, 64, landshövding Södermanlands län:

– Jag fick höra det alldeles nyss. Som alltid när människor man uppfattar som aktiva och friska går bort känns det ju väldigt omtumlande. Jag ska inte säga att jag kände honom nära, men han var en lätt person att ha att göra med, både att förhandla med och privat. Vi kände varandra sedan början på 1980-talet när vi båda var landstingsråd på olika ställen i Sverige.

– Han gjorde en stor insats för frågan med Ostlänken. Han drev frågan som landshövding och blev sedan enmansutredare. Vi är inte riktigt i mål än men han har spelat stor roll för opinionsbildningen i frågan.

Göran Persson, 61, Socialdemokraternas förre partiledare:

– Jag kände honom sedan ungdomsåren och han lämnar efter sig ett stort tomrum. Bo Holmberg var den som först och tydligast lyfte fram frågorna om den offentliga sektorns förnyelse. Han gjorde det mot bakgrund av sina erfarenheter som landstingsråd i Västernorrland.

– Hans känsla för de svaga och utsatta var stark, vilket tog sig uttryck i ett engagemang för de mest utsatta i samhället, säger Göran Persson, genom Socialdemokraternas presskontakt.

Lennart Aspegren, 78, tidigare FN-domare och rättschef i regeringskansliet:

–Vi kände varandra på det viset att han var civilminister och jag var rättschef. Vi hade dagligen med varandra att göra i tjänsten. Han var en mycket vänlig person och hans honnörsord i arbetet var service.

–Jag lärde känna honom lite grann privat också. Jag har stött på honom ibland här på Södermalm och vi har växlat några ord. Han var en glad och trevlig människa, som uträttade många bra saker i sitt yrke. En empatisk person som hade lätt att få kontakt med folk.


Jan Eliasson, 70, tidigare socialdemokratiska utrikesminister, samt ordförande i styrelsen för Anna Lindhs Minnesfond, beklagar beskedet om Bo Holmbergs död och beskriver det som djupt tragiskt.

– Bo drabbades hårt av Anna Lindhs död. Men han engagerade sig från början starkt i Anna Lindhs Minnesfond, säger han i ett skrivet uttalande.

Jan Eliasson tänker på sönerna och den närmaste familjen.

– Våra tankar och vår medkänsla går nu till sönerna och familjen.

Stiftelsen Anna Lindhs minnesfond bildades den 16 september, fem dagar efter mordet. Det socialdemokratiska partiet bildade stiftelsen för att hedra minnet efter Anna Lindh.

Bo Holmberg jobbade var ledamot i styrelsen för minnesfonden.

Kjell-Olof Feldt, 79, tidigare socialdemokratisk minister, kände Bo Holmberg från tiden i Olof Palmes regering.

Feldt finansminister i samma regering som Bo Holmberg.

– Det som har hänt är överraskande och tragiskt, säger han.







Maria Schottenius, kulturchef på Dagens Nyheter och styrelseledamot i Anna Lindhs Minnesfond, var själv nära vän med både Anna Lindh och Bo Holmberg.

– Det är väldigt tragiskt. Det är också ett väldigt hårt slag för familjen, som först förlorar sin mamma och sen förlorar sin pappa. Det väldigt, väldigt sorgligt alltsammans.

Maria Schottenius och hennes man lärde känna Anna Lindh och Bo Holmberg 1991 när paren flyttade in i samma hus i Stockholm.

– Vi bodde i samma hus, i samma trappuppgång. Och så bodde de i vår lägenhet som vi sedan lämnade, säger Maria Schottenius.

De senaste åren har Schottenius och Holmberg arbetat tillsammans inom Anna Lindhs Minnesfond.