Ny terrorvarning mot Frankrike

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-18

Saudiarabien varnar Frankrike:

al-Qaida förbereder en attack.

– Hotet är på allvar, säger Frankrikes inrikesminister Brice Hortefeux.

Sverige, Storbrittanien, Frankrike och flera andra länder har redan gått ut och varnat. Nu skruvas faran för terrorhot i Europa upp ytterligare.

al-Qaida-attack trolig

I dagarna kontaktade saudiarabisk underrättelsetjänst Frankrike. Budskapet var att al-Qaidas aktivitet har ökat den senaste tiden och att en attack mot Frankrike är högst trolig.

Inrikesministern Brice Hortefeux är djupt bekymrad över nyheten.

– Vi mottog varningen i dagarna. Hotet är på allvar, säger han enligt AP.

Höjd beredskap

Frankrike har redan höjt beredskapen och ökat bevakningen vid exempelvis Notre Dame-katedralen och Eiffeltornet. Landets myndigheter har mottagit nio bombhot i huvudstaden sedan september. Två av hoten har riktades mot Eiffeltornet, men inga bomber har hittats.

Tidigare har både USA och Interpol utfärdat terroristvarningar om Europa. USA manar amerikanska medborgare som reser i Europa till försiktighet.

Ingen reseavrådan

På svenska UD har man inga planer på att avråda från resor till Frankrike – eller något annat land i Europa.

– Nej, reseavrådan baseras på att omständigheterna i ett land är mycket mer komplicerade i ett land än så här. Vi talar då om regioner där ländernas regimer inte har kontroller över sina samhällen, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Han fortsätter:

– Ett exempel är från i våras, då vi avrådde för resor in i Bangkok.

Sedan tidigare har dock UD manat till ökad vaksamhet vid resor i Europa mot bakgrund av det förhöjda hotet om terrorattentat.