Nytt skalv i dag i Haiti

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-20

UD efter efterskalvet: "Inga döda svenskar"

Ett nytt kraftigt efterskalv skakade Haiti på onsdagen.

Skalvets styrka uppmättes av USA geologiska myndighet USGS till magnituden 6,1.

– Folk stormade ut på gatorna i panik, säger Aftonbladets fotograf Urban Andersson som befinner sig i Haiti.

Enligt UD finns det inga rapporter om skadade svenskar.

Under onsdagseftermiddagen arbetade svenska UD med att säkerställa att inga svenskar råkat illa ut i dagens efterskalv. Sverige har en honorärkonsul på plats. Under onsdagseftermidagen var Camilla Åkesson Lindblom, departementsekreterare på svenska UD, i kontakt med denne.

– Det finns vad vi vet ett tiotal svenskar på Haiti. Ingen råkade illa ut under det första skalvet och det finns inga rapporter som säger att någon svensk skulle ha dödats eller skadats i dagens efterskalv, säger Camilla Åkesson Lindblom.

Enligt UD kan det dock finnas fler svenskar i Haiti än det tiotalet man känner till.

– Det finns ju ingen obligatorisk anmälningsplikt, så visst kan det finnas ett mörkertal med svenskar på Haiti, säger Camilla Åkesson Lindblom.

"Sprang ut i panik"

Skalvet inträffade 12:03 svensk tid ute i havet, cirka 56 kilometer sydväst om Port-au-Prince.

Gatorna i huvudstaden fylldes snabbt av människor som sprungit ut i rädsla för att fler hus skulle falla samman.

En av dem var Aftonbladets fotograf Urban Andersson som befinner sig i stadsdelen Pétionville.

– Vi satt och åt frukost när hotellet plötsligt började vaja fram och tillbaka i flera sekunder. Folk sprang snabbt ut i panik. Människor är oroliga för att en ny katastrof ska inträffa, säger han.

Inga rapporter om skador

Inga omedelbara rapporter finns om skador på hus eller skadade människor.

– Där vi är har husen klarat sig. Men vi bor i en relativt säker stadsdel där husen är byggda för att klara jordbävningar bättre. Vi ser inte ner till de andra delarna av staden och vet inte hur det är där, säger han.

Även i onsdags grävdes överlevande fram.

På Reuters direktsända tv-bilder från flygplatsen i Port-au-Prince syntes inga följder av efterskalvet.

Mirakelräddningar!

Fortfarande påträffas överlevande i rasmassorna. Sent på onsdagskvällen kom rapporter om att 25-årige Hoteline Losana grävts fram levande ur ett raserat köpcentrum av ett franskt räddningsteam. Då hade nästan åtta dygn gått sedan katastrofen. Enligt fransk radio har även ett tre veckor gammalt spädbarn hittats vid liv i en ruin i staden Jacmel i södra Haiti.

Relativt ytligt

Onsdagens efterskalv var relativt ytligt – hypocentret låg 10 kilometer under jordytan. Det är just de ytliga skalven som oftast orsakar störst skada.

Haiti har drabbats av efterskalv under hela veckan, men flera människor vittnar om att dagens skalv är det kraftigaste sedan jordbävningen för åtta dagar sen. Det skalvet hade en magnitud på 7,0, enligt US Geological Survey och 7,3 enligt andra institut.

Texten uppdateras

Här inträffade
skalvet

ANNONS

Följ ämnen i artikeln