Hakkorsflaggor och nazistklotter på flera platser i landet

Publicerad 2018-04-20

Hakkorsflaggor har hissats på flera håll i Stockholm under fredagsmorgonen och i Nyköping har hakkors klottrats på fasader.

Nyköpings kommun har börjat sanera väggarna och polisanmält NMR, Nordiska Motståndsrörelsen, för skadegörelsen.

– Vi har upprättat anmälan om hets mot folkgrupp och kommunen har sanerat. Om det är NMR som ligger bakom kan jag inte bekräfta, säger Urban Nordqvist, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland.

Hakkorsflaggor har hissats utanför kommunhuset i Huddinge, utanför Friskis och Svettis i Tyresö. Även vid Willys i Vetlanda har en flagga med den nazistiska symbolen hissats, skriver Smålandstidningen.

Utanför Huddinges kommunhus upptäcktes på morgonen en nazistflagga i en flaggstång.

– Det är klart att det var en stor förvåning och man tycker det är obehalgit när man kommer till arbetet när det hänger en nazistisk flagga där. Många har reagerat och känt obehag och blivit lite förbannad, säger Daniel Dronjak (M), ordförande för kommunstyrelsen i Huddinge till Aftonbladet.

– Vi agerade direkt och plockade ned den, säger Dronjak.

I Nyköping har det klottrats på 22 platser i stadsmiljön, utmed Östra Storgatan och Östra skolan mot Ringvägen, enligt kommunens pressutskick.

Anmälan om hets mot folkgrupp

”Målet är att alla spår av den förödelse NMR orsakat i stadskärnan ska avlägsnas i saneringsarbetet. Förberedelserna för det inleddes direkt tidig morgon”, skriver Nyköpings kommun.– Vi har upprättat anmälan om hets mot folkgrupp och kommunen har sanerat. Om det är NMR som ligger bakom kan jag inte bekräfta, Urban Nordqvist, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland.

En flagga ska även ha hissats vid centralbron i Stockholm, rapporterar tidningen Mitt i.

Dagens datum, 20 april, är Adolf Hitlers födelsedag.

Karin Wanngård, finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms kommun fördömer flaggupphängningarna:

– Det här är avskyvärt. Det gör mig förbannad. Det är ynkliga människor som försöker sprida hat på Stockholms gator. Vi får aldrig glömma alla som lever under konstant hot från dessa grupper. Nazismen är en ideologi som tagit sig och tar sig rätten att döda. Samhället måste markera kraftigt mot aktioner som denna. Det här är inget bus. Det här är nazism, säger Karin Wanngård.