Pilotens familj talar ut – avfärdar rykten

Publicerad 2014-05-20

Malaysian Airlines-planet MH370 försvann spårlöst den 8 mars.

Spekulationerna har varit många kring piloterna på försvunna MH370.

Nu bemöter kapten Zaharie Ahmad Shahs familj anklagelserna om otrohet, politisk extremism och berättar om den mystiska flygsimulatorn.

– Den fungerade inte, säger Shahs svåger i en tv-intervju.

MH370 försvann den 8 mars.

Tre månader senare är flygplanet fortfarande spårlöst borta. Trots en massiv sökinsats i Indiska oceanen har inga vrakdelar hittats.

Redan tidigt i sökandet riktades uppmärksamheten mot flygplanets två piloter.

När polisen gjorde en husrannsakan i kapten Zaharie Ahmad Shahs hem hittades en flygsimulator i husets källare, där vissa data ska ha raderats. Enligt uppgift till Daily Mail arbetar amerikanska utredare fortfarande med att försöka återskapa viss information.

”Kan gifta sig med fyra kvinnor”

Men den mystiska flygsimulatorn är inte den enda oklarheten kring Zaharie Ahmad Shah.

Kort innan han gick på ombord ska han ha mottagit ett samtal från en kontantkortstelefon - som köpts av en ännu oidentifierad kvinna som uppgett falskt namn.

Spekulationer om att Zaharie Ahmad Shah ska ha varit otrogen kom snart i rullning - och uppgifter om att hans fru lämnat honom förekom i medier världen över.

För första gången svarar nu familjen på anklagelserna.

I en exklusiv tv-intervju säger Asuad Khan, Shahs svåger, att uppgifterna om äktenskapsproblem är ovidkommande.

– Det där vet jag ingenting om. Och även om jag visste, varför inte? Det är tillåtet för oss att ha älskarinnor, så länge vi tar hand om våra fruar. Frågar du min syster Faisa så bryr hon sig inte. Han kan gifta sig med någon annan. Han kan till och med gifta sig med fyra kvinnor. Vi är muslimer, säger han.

Avfärdar de politiska ryktena

Även teorierna om att Shahs flygsimulator på något sätt ska ha använts för avancerade och farliga flygmanövrar avvisar Asuad Khan:

– Det tror jag inte, eftersom simulatorn inte fungerade. Den var nedmonterad och fungerade inte så han var tvungen att omformatera hårddisken, säger han.

Enligt uppgift i bland annat Daily Mail ska Zaharie Ahmad Shah ha besökt rättgången mot oppositionsledaren Anwar Ibrahim bara timmar innan MH370 lyfte. Anonyma medarbetare har kallat Shah för "politisk extremist" - något som legat till grund för spekulationer om att flygplanets försvinnande haft kopplingar till politiska motiv.

Men Shah var ointresserad av politik och besökte aldrig rättegången, hävdar Asuad Khan.

– Nej, jag frågade min syster det ansikte mot ansikte. Till och med hon fick meddela honom om vad som hände den dagen.

”Vi är inte i krig med någon”

I dokumentären intervjuas även mannen som mer än någon annan har kommit att bli förknippad med det försvunna planet: Malaysias försvarsminister Hishammuddin Hussein.

Flera gånger får han frågan om varför malaysiska flygvapnet inte reagerade när ett oidentifierat flygplan flög "mer eller mindre över deras huvuden".

– Det var ett civilt flygplan som passerade vårt luftrum och vi är inte i krig med någon, svarar han.

När reportern pressar honom svarar Hussein:

– Om vi skulle sända upp jaktflygplan, föreslår du då att vi skulle ha skjutit ner planet? Om inte, vad är då poängen med att sända upp militära flygplan. Och om vi hade skjutit ner det hade du varit den första att ställa frågan "Hur kunde ni skjuta ner ett civilt plan som hade passagerade från 14 länder, varav hälften var kineser?". Det skulle möjligen vara en betydligt värre position än den nuvarande.

När reportern frågar varför de militära planen hade varit tvungna att skjuta ner planet svarar Hishammuddin Hussein:

– Tja, amerikanerna hade gjort det.

Följ ämnen i artikeln