Så planerades terrorattacken

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2012-05-01

LUTON/GLASGOW. Med ett hemligt mejlkonto, telefonsamtal och chatt-meddelanden – så ska Nasserdine Menni ha planerat terrordådet i Stockholm tillsammans med den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab.

Enligt åtalet hade de även möten i engelska Luton.

I dag inleds rättegången mot den misstänkte terroristen.

Efter att ha skjutits upp på grund av en miss från svenska myndigheter, som inte sänt över samtliga efterfrågade dokument, inleds i morgon rättegången mot Nasserdine Menni i skotska Glasgow High Court.

Han anklagas för direkt inblandning i terrorbombningen i Stockholm i december 2010. Enligt åtalet ska han ha använt minst åtta falska identiteter för att lura till sig olika typer av bidrag som han använt för att finansiera dådet.

Besökte Abdulwahabs hem

Brittisk polis har berättat att Menni flera gånger varit i Luton och enligt åtalet ska han ha besökt Abdulwahabs hem i staden.

Taimour Abdulwahabs fru, Mona Thwany, har förhörts flera gånger. Bland annat har hon fått se ett antal bilder från den kriminaltekniska utredningen. Enligt domstolsdokument som Aftonbladet har tagit del av kan dessa förhör vara bärande i rättegången mot Menni.

När Aftonbladet i går träffade Mona Thwany ville hon inte kommentera rättegången eller sin makes död.

Hon har flyttat från radhusområdet i Luton där hon bodde med sin make, och bor nu med parets tre barn i ett mindre hus i ett slitet och nedgånget område i staden. På gatan alldeles utanför syns alkohol- och drogpåverkade människor mitt på dagen. Men å andra sidan bor hon inte långt från barnens skola och med gångavstånd till en lummig park och en välbesökt lekpark.

Utan slöja

Mona bär inte längre den slöja som hon dolde sitt ansikte med direkt efter terrordådet.

– Jag vill inte prata, säger hon när Aftonbladet träffar henne utanför det nya hemmet.

Men rättegången som precis har börjat i Skottland...

– Var snäll och respektera det, hinner hon säga innan hon snabbt går därifrån.

På sin hemsida har Mona Thwany tidigare skrivit om sin make:

"Han är ensam ansvarig för sina handlingar. Må Allah (Gud Allmäktige) förlåta honom. Men han förblir en älskad make, far, son och bror och kommer att bli mycket saknad."

Följ ämnen i artikeln