Tjuvarna lämnar sommarstugorna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-24

Antalet inbrott i länets sommarhus har mer än halverats på tio år.

Men bara ett fåtal fritidshusägare installerar larm.

Fritidshuset i Dalarna hade inget larm. ”Men här ränner så mycket folk” säger Birger Össurarson som har satt larm i både villan och fritidshuset på Tyresö.

Från 1996 till 2006 har antalet anmälningar om inbrott i fritidshus i länet minskat från drygt 1 900 till drygt 800, enligt Brå.

En av de kommuner som märkt en kraftig minskning är Värmdö.

– I ett långt perspektiv är nog en orsak att många fritidshus blivit permanentboenden. Det är inte lika lätt att hålla på ostört, säger Claes Ursing, kriminalinspektör på Nackapolisen.

Han fruktar dock att antalet inbrott i distriktet snart ökar, eftersom en känd inbrottstjuv nyss släppts ut.

Inte mycket att stjäla

Jan-Peter Alm, säkerhetsinformatör på Stöldskyddsföreningen, tror att en stor orsak till minskningen är att det inte finns så mycket att stjäla.

– Jag är ganska övertygad om att vi har blivit bättre på att inte ha stöldbegärliga grejer i fritidshuset.

Enligt honom är inbrott i sommarhus vanligast på våren innan området börjar bli bebott och innan man har stängt för vintern.

”En obehaglig känsla”

Endast ett fåtal satsar på larm.

– Det är inte vanligt att man larmar sommarstugan. Och av dem som larmar är det nog nio av tio som installerar det själv och kopplar det till sin mobil, säger Jonas Gudmunds, marknadsansvarig på Trygga Hem, som säljer larm.

En av dem som har satsat på larm är Birger Össurarson. Han övertog fritidshuset på Tyresö i förra veckan och har redan installerat larm.

– Jag hade inbrott för fem år sedan. Det är en obehaglig känsla som är svår att bli av med, säger han.