Pakistan grep CIA-agenter som avslöjade bin Ladin

Publicerad 2011-06-15

Pakistans säkerhetstjänst har gripit flera CIA-informatörer som hjälpte USA att hitta Usama bin Ladin.

Även ägaren till det hus varifrån CIA spionerade på bin Ladins byggnad har gripits.

HÄR BODDE HAN Trevåningshuset i Abbottabad där bin Ladin bodde.

Uppgifterna som kommer från tidningen New York Times och nyhetsbyrån AP visar att relationerna mellan Pakistan och USA är fortsatt infekterade.

I stället för att ägna all kraft åt att avslöja och gripa det nätverk som hjälpte al-Qaidas ledare att hålla sig gömd i flera år i turist- och militärtstaden Abbottabad bara cirka tio mil från Pakistans huvudstad, så griper Pakistan de personer som hjälpte till att avslöja bin Ladins gömställe.

Förutom ägaren till CIA:s "safe house" i Abbottabad är det minst fem informatörer som gripits, alla pakistanier. Bland dem en löjtnant i Pakistans armé som antecknade registreringsnumren på alla bilar som besökt bin Ladins hus veckorna före USA:s attack.

Gripandena lär inte förbättra relationerna med USA.

Vid en stängd briefing i förra veckan bad senatens underrättelsekommitté CIA:s vicechef Michael Morell att gradera Pakistans samarbetsvilja mellan 1 och 10. Enligt New York Times källor blev svaret 3.

Många experter misstänker att det var ISI eller Pakistans armé som såg till att bin Ladin kunde gömma sig i en av Pakistans mest välbevakade städer. USA har öppet framfört sådana anklagelser mot Pakistan.