Generation pjosk dränerar sjukvården

Uppdaterad 2011-09-09 | Publicerad 2011-09-08

De unga väller in på akutmottagningarna – med småkrämpor och förkylning.

Nu varnar sjukvården för Generation pjosk som dränerar resurserna – medan äldre får stå tillbaka.

– Det kan vara curlande föräldrars fel. 80-talisterna har lärt sig att ta sin rätt i samhället och få det man har betalat skatt för, säger retorikexpert Elaine Bergqvist, 30, som har skrivit en bok om generationer som krockar med varandra.

Nu slår sjukvården larm om generationsglappet som uppstått i dörren till akuten. De gamla är inte längre den största gruppen som söker vård utan det är de yngre som tär på resurserna – i onödan.

Unga söker akut för halsont

– Den allra största puckeln av sökande som har varit ökande är just i åldrarna 20 till 25 år. Det handlar om förkylningar, halsont och andra diffusa symptom som kan vara psykosociala problem, säger läkaren Hans Friberg, verksamhetschef på akuten i Lund till Ekot.

Vid Norrlands Universitetsjukhus är den största gruppen sökande till akuten i Umeå 20-29-åringar – först där efter kommer 60-69-åringar, enligt Ekot.

"McDonaldseffekten" hot på akuten

Bent Christensen, chef på Skånes Universitetssjukhus, talar om "McDonaldseffekten där unga är vana att bara gå runt hörnet för att få sitt behov tillfredsställt.

– Det vi menar med McDonaldseffekten är att man vill ha symptomet bedömt direkt. Akuten är alltid öppen så därför går man dit, säger Eva Thorén, chef för akutdivisionen vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö och Lund.

Den oroande trenden måste utredas, enligt sjukvården, som är rädd för att bägarna rinner över när Generation pjosk knackar på.

– Det är min generation, det är ju jättepinsamt, utbrister retorikexpert Elaine Bergqvist, som skrivit boken Du är din generation.

Elaine Bergqvist säger att unga födda på 80- och 90-talen är uppväxta med snabba bredband och konstaterar att i deras liv är "allt bara ett klick bort".

– 80-talisterna sätter sina egna känslor högt och tar för sig väldigt mycket till skillnad från 70-talisterna som rättar in sig i ledet.

Curlingföräldrarnas fel

David Eberhard, psykiatriker och författare till böckerna Trygghetsnarkomanernas land och Ingen tar skit, anser också att framväxten av Generation pjosk är curlingföräldrarnas fel.

– Det finns ett generationsglapp mellan yngre och äldre till att söka all möjlig vård. Det ser man både när det gäller krämpor och psykiatriska tillstånd, då kan handla om vardagshändelser som att hunden dött eller flickvännen gjort slut.

Han säger att Sverige är ett av världens mest självförverkligande länder där individen ställer krav att få allt i livet.

– Att jag ska ha bästa tillgängliga hjälp ligger i självförverkligandet. Jag är viktig. Jag ska inte bara gå till husläkaren utan jag ska gå till en specialist – men då vet vanligt folk inte att där på akuten är de inte specialister utan AT-läkare.

”Föräldrarna har krattat manegen alldeles för noga”

Nej, Aftonbladets läsare har inte sökt akutsjukvård i onödan. Men enligt akutmottagningar runt om i landet har antalet 20-25-åringar som söker vård för småkrämpor ökat kraftigt. Men är unga verkligen sjukare i dag än förr?

Det blev en rolig chatt med psykiatern David Eberhard och Elaine Bergqvist , retorikexperten som också skrivit ”Du är din generation”. /Karin Magnusson