Grekland ställer in folkomröstningen

Publicerad 2011-11-03

Krismöte i Grekland – kommer att föreslå samlingsregering

Pressad ledare.

CANNES. Likt en olydig skolelev fick Greklands Giorgios Papandreou en rejäl uppsträckning av Angela Merkel och Nicolas Sarkozy.

Inga mer pengar förrän grekerna har röstat ja till euron, var beskedet.

Nu uppges den grekiska folkomröstningen vara avblåst.

Klockan elva idag inleddes ett extrainkallat krismöte för den grekiska regeringen, på initiativ av premiärminister Giorgos Papandreou som nu gör allt rädda situationen.

– Jag tror inte regeringen kommer överleva till kvällen, säger Costas Panagolpoulos, chef för grekiska opinionsinstitutet ALCO, enligt tidningen The Star.

Efter krismötet skulle premiärminister Giorgios Papandreou gå vidare till ett möte med president Karolos Papoulias, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Men under eftermiddagen dementerades detta av presidententens stab.

BBC rapporterar att grekiska källor uppger att Papandreou väntas erbjuda sig att avgå, samt föreslå att man ska forma en samlingsregering med grekiske centralbankschefen Lucas Papademos vid rodret.

Lägger ned röster

– Han tillhör det förflutna, säger Dimitris Lintzeris från det grekiska regeringspartiet Pasok om Papandreou, rapporterar Reuters.

Även Pasok-medlemmen Eva Kaili har idag uppgett att hon inte kommer stödja regeringen i fredagens förtroendeomröstning.

Om dessa två Pasok-medlemmar som också är parlamentsledamöter lägger ned sina röster vid förtroendeomröstningen på fredag, väntas Pasok förlora majoriteten i parlamentet. Detta är en del av den fakta som ligger till grund för spekulationerna om att Papandreou kan avgå under dagen.

Kan tvingas lämna

Samtidigt pågår G20-mötet i Cannes.

För första gången sedan krisens början har Frankrike och Tyskland gjort klart att det finns en möjlighet att Grekland måste lämna euron.

– Vi vill hjälpa Grekland men vi måste också prioritera det som är viktigast, slog Merkel fast på en presskonferens i en varm, överfull konferenssal i Cannes festivalpalats strax före midnatt.

Lågmälda

Prioritet nummer ett, gjorde hon klart, är att bevara eurons stabilitet. Övriga EU är med andra ord beredda att offra Grekland om så krävs.

Både Merkel och Sarkozy var lågmälda och verkade trötta efter det extra mötet med Papandreou. Ändå förvånansvärt frispråkiga för att vara på statsmannanivå.

Merkel ville inte säga vilka kraftuttryck hon använt mot den grekiske ledaren men lät förstå att det varit tuffa tag. Både hon och Sarkozy var ursinniga över att Greklands premiärminister ena veckan ingick en överenskommelse i Bryssel för att i nästa göra ett lappkast och låta det grekiska folket bestämma.

Hårt pressad

De köpte Papandreous argument att ett folkligt stöd är enda möjligheten att få grekerna att acceptera de hårda villkoren i räddningspaketet men tyckte att han kunde ha spelat med öppna kort redan inför EU-toppmötet.

– Det psykologiska läget har på ett massivt sätt förändrats efter beskedet om en folkomröstning.

Bakom de två ledarna hänger en världskarta i blått med texten G 20 2011 - en ny värld, nya idéer. En ny värld är det onekligen. En där EU är på väg att förlora den roll som stormakt som man så länge trängtat efter och där andra stampar i tamburen för att ta över.

Hårt pressad av Merkel och Sarkozy gick Papandreou med på att hålla omröstningen redan om en månad för att minska perioden av osäkerhet.

Tydligt besked

Troligt datum är den 4 december. I Merkels och Sarkozys ögon finns det bara en fråga för grekerna att ta ställning till; lämna euron eller stanna kvar.

– Grekerna är ett oberoende folk, sa Sarkozy. De är fria att fatta sina egna beslut.

Om än under hot.

Först om det blir ett ja får Grekland mer nödlån. Tills dess fryser pengarna inne.

I grund och botten är det säkert inget Papandreou har något emot. Merkels och Sarkozys tuffa linje är ett tydligt besked till Greklands folk. Röstar ni nej faller ni fritt utan att någon är beredd att rädda er.

Vilket är precis vad Papandreou vill att grekerna ska få höra från någon annan än honom själv. Krismedveten bland grekerna är inte hög trots att de står på ruinens brant. Kanske kan polletten till slut trilla ner.

Papandreou, Merkel och Sarkozy räknar kallt med att grekerna ställda inför valet att vara kvar i euron eller gå ur väljer att vara kvar. Alla opinionsmätningar visar att grekerna vill ha euron även om de inte vill underkasta sig kraven i EU:s räddningspaket. Nu ställs saken på sin spets och de tvingas välja mellan två onda ting och själva ta ansvar.

Dramat fortsätter

Fortfarande är det inte helt säkert att omröstningen blir av. Först måste Papandreous regering överleva en förtroendeomröstning i parlamentet på fredag. Förlorar Papandreou den omröstningen blir det inget referendum och han tvingas sannolikt att avgå men ännu mer kaos som följd.

På eftermiddagen uppgav källor till Sky News att den grekiska folkomröstningen blåsts av.

Beslutet ska ha tagits av Papandreou under ett regeringssammanträde. Han ska också ha meddelat att han inte kommer att avgå om han inte förlorar förtroendeomröstningen.

Det grekiska dramat fortsätter.