Demokraternas jubel: ”Så här känns det att vinna”

Publicerad 2018-11-07

För första gången på åtta år tar Demokraterna över makten i representanthuset.

President Donald Trump har ringt Nancy Pelosi, som ser ut att bli ny talman, för att gratulera.

– Det är så här det känns att vinna. Kom ihåg den känslan, säger Pelosi.

Stämningen var hög när Nancy Pelosi, nuvarande minoritetsledare och sannolik ny talman i representanthuset, höll tal i det demokratiska partihögkvarteret i Washington.

– Tack vare er så kommer morgondagen vara en ny dag i Amerika, sa Pelosi, och fortsatte med en blinkning mot presidentvalet 2020.

– Det är så här det känns att vinna. Kom ihåg den känslan.

”Gjort framtiden bättre”

Alla röster är inte räknade än, men flera tunga prognoser pekar mot att representanthuset kommer att vara under demokratisk kontroll de kommande två åren.

Tidigt på onsdagsmorgonen, svensk tid, rapporterade CNN att president Donald Trump ringt till Nancy Pelosi för att gratulera henne till segern.

– Val handlar om framtiden, och vad vi gör för våra barns framtid. Tack till er alla för att ni har gjort framtiden bättre för USA:s barn, sa hon i talet.

Manar till enighet

Bedömare har konstaterat att förlusten av makten i representanthuset kommer att göra presidentlivet svårare för Donald Trump.

Nancy Pelosi verkar vara taggad för att dra åt tumskruvarna på presidenten.

– Dagens resultat handlar om mer än republikaner och demokrater, det handlar om att återställa systemet av kontroll och granskning.

Den blivande talmannen betonade dock samtidigt vikten av att arbeta för att ökat samförstånd – och politisk handlingskraft.

– Vi har alla fått nog av splittring. Det amerikanska folket vill ha resultat.