Säpo: Vi är utsatta för enormt tryck

Publicerad 2015-05-22

Situationen med svenskar som ansluter sig till IS är exceptionell enligt Säkerhetspolisen. 

Allt fler yngre lockas dess­utom av terrorsektens brutala budskap.

– Det kan inte fortsätta ­rekryteras. Då kommer vi till sist inte klara det, säger Säpo-­chefen Anders Thornberg.

Säpo räknar med att 300 svenskar rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS eller ­liknande islamistiska extremgrupper.

På plats ägnar sig flera med största sannolikhet åt krigsbrott, terror, mord och tortyr. Men att bedriva en rättslig process från svenskt håll är i princip omöjligt.

– Vi kan inte åka dit, vi kan inte förhöra personer, vi kan inte bedriva brottsplatsundersökning och vi får inte tag på vittnen, sa ­Säpo-chefen Anders Thornberg nyligen under ett seminarium på Utrikespolitiska institutet.
LÄS MER: Han får unga att kriga för terrorarmén

”Vi har väldigt bra koll”

Han kallar situationen med resande för exceptionell.

– Vi står inför en historisk utmaning på Säpo. Vi har fått ompröva vår verksamhet, vi är utsatta för ett enormt högt tryck.

För att stoppa resandet har ­Säpo bytt taktik och delar numera alla namn på de som åkt, med polisen. Det internationella samarbetet mellan olika länders säkerhetstjänster är också väl utbyggt.

– Vi har väldigt bra koll på hur många som reser, vi vet i princip alla och vi har koll på vilka som kommer tillbaka, säger Thornberg.

Cirka 100 har återvänt

En stor del i Säpos arbete går ut på att fånga upp de personer som radikaliseras i Sverige. Och enligt Anders Thornberg blir det allt mer accepterat att sympatisera med IS i vissa kretsar.

– Det finns illavarslande tecken på en normalisering av den retorik som IS använder, även hos mycket unga människor i Sverige. Unga människor kan radikaliseras via nätet och i värsta fall drivas till att begå våldshandlingar här i Sverige eller utomlands.

Enligt Säpos beräkningar har omkring 100 som rest återvänt till Sverige – en del med uppdrag att utföra terrorattentat.

– Det finns individer som har både avsikt och förmåga att begå terrorhandlingar, det är vår uppgift att stoppa dem, säger Anders Thornberg.