M kräver svar av regeringen om tiggare

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2015-06-02

Moderaterna pressar regeringen i tiggerifrågan.

I dag kommer partisekreterare Tomas Tobé kräva tydliga svar i riksdagen.

– Vi behöver agera här och nu. Då duger det inte att säga att man ska titta på en massa utredningar, säger han.

Moderaterna har tidigare lagt fram förslag om att förbjuda organiserande av tiggeri.

Partisekreterare Tomas Tobé kräver nu tydliga svar på hur regeringen ska tackla tiggerifrågan.

– Olika regeringsföreträdare har varit emot eller för Moderaternas förslag att förbjuda organiserandet av tiggeri. Jag blir inte klok på vilken hållning regeringen har, säger han.

"Det duger inte"

Tomas Tobé har lämnat in en interpellation till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och ska debattera mot justitieminister Morgan Johansson (S) i riksdagen i dag.

– Morgan Johansson har uttryckt att han är öppen för vår idé. Nu vill han inte ta i frågan utan skjuter det på utredningar under nästa år. Det duger inte. Det här är ett problem som finns här och nu, säger han.

Tomas Tobé vill se tre åtgärder från regeringens sida: Agera på EU-nivå och ställa krav på Rumänien och Bulgarien. Ta fram en lagstiftning för att förbjuda organiserat tiggeri. Ge kommuner och markägare enklare möjligheter att stoppa tältläger.

S: Finns redan lagstiftning

Ni har fått kritik för begreppet "organiserande av tiggeri". Kritikerna förstår inte vad det innebär. Hur ser du på det?

– Tyvärr får vi rapporter att man utnyttjar människor med olika typer av funktionsnedsättningar. Man hämtar dem, kör dem till Sverige och tar den största delen av det som de tigger ihop. Det finns för många rapporter som stärker bilden av att organiseringen just nu ökar.

Morgan Johansson (S) skriver i ett svar till  Tobé att regeringen är bekymrad över att många tiggare lever under ovärdiga förhållanden. Han pekar däremot på att det redan finns lagstiftning som kan användas när brott begås mot tiggare. Han skriver även att han kan se problem med otillåtna bosättningar. "Jag har gett mina tjänstemän i justitiedepartementet i uppgift att titta på frågan.

Följ ämnen i artikeln