Misstänkte Sundsvallsmördaren: Ville bli ihjälskjuten

Uppdaterad 2015-09-18 | Publicerad 2015-09-17

17-åringen dödade småbarnsmamman i Sundsvall med flera knivhugg.

I förhören berättar han varför:

– Jag ville att polisen skulle skjuta mig till döds.

Strax efter klockan tio på tisdagsförmiddagen förra veckan hittade en man på hundpromenad en livlös kvinna i en grässlänt i Sundsvall. Kvinnan var svårt skadad, och trots att ambulans snabbt var på plats gick hennes liv inte att rädda.

Har mått dåligt

Kort därefter steg en 17-årig pojke in på polis­huset i Sundsvall och överlämnade sig själv.

– Han kom in i receptionen på polishuset och väntade på sin tur. Jag antar att han tog en nummerlapp, sedan gick han fram till luckan och berättade vad han gjort, sa Börje Öhman, informationschef hos polisen, kort efter gripandet.

Aftonbladet har tagit del av utredningsmaterial och kan nu berätta vad 17-åringen sagt i polisförhör om sitt motiv och tillvägagångssätt.

Han har uppgett att han länge mått psykiskt dåligt och haft självmordstankar - men att han inte kunde förmå sig att ta sitt eget liv.

Därför, säger han i förhören, ville han bli skjuten till döds av polisen.

Slumpvis utvalt offer

Fenomenet benämns "suicide by cop".

– Mitt syfte var inte att döda kvinnan, säger 17-åringen i förhör.

Han hävdar att syftet var att skada henne - för att skapa en situation där han själv skulle bli dödad av polisen.

– Det var det min plan gick ut på.

Men den påstådda planen ska ha gått överstyr - mannen uppger att han drabbades av panik och "utövade våld av ett sådant slag som inte var syftet från början".

I förhören har han också gett en bild av vad det var som hände på grässlänten. Hur han stod och väntade på en person att knivhugga, när kvinnan kom gående och hur han angrep och flera gånger knivhögg den 24-åriga småbarnsmamman.

Hon var ett slumpvis utvalt offer.

Misstankarna stärkta

Polis och åklagare kontrollerar nu 17-åringens datorer för att se om det där finns något som antyder att han haft de självmordstankar han berättat om i förhören.

Den 17-årige mannen är tidigare ostraffad. Han har däremot varit målsägare i ett misshandelsärende, där en anhörig dömdes för att ha slagit honom.

Nyligen började han en gymnasieutbildning i Sundsvall och har varit i skolan varje dag sedan skolstarten.

Enligt vice chefsåklagare Peter Salzberg har misstankarna mot 17-åringen stärkts sedan häktningsförhandlingen som ägde rum för en vecka sedan. 17-åringen deltog i häktningsförhandlingen via länk från rättspsyk.