Bedragare härjar på säljsajten

Uppdaterad 2015-04-25 | Publicerad 2015-04-24

Hundratals kan ha drabbats av småbarnsmamman

En småbarnsmamma i Strängnäs blåser folk på köp- och säljsajter – helt öppet.

– Jag swishade pengar till henne men har inte fått några kläder, säger Emma Persson, 26.

Nu går drabbade samman för att få stopp på bedragarna.

I en nystartad grupp på Facebook berättar över hundra personer hur de blivit blåsta av den 29-åriga småbarnsmamman i Strängnäs kommun.

Några har betalat för saker som aldrig kommit. Andra har postat paket som de aldrig fått pengar för. Kontakten har skett på sociala medier.

– Jag swishade 400 kronor till henne men har inte fått några kläder. Hon hade tagit kort från nätet och lagt ut dem som om hon säljer grejerna, säger Emma Persson, 26, från Gävle.

Aftonbladets reporter gick med i gruppen och bad drabbade höra av sig. Två timmar senare hade över 50 personer skrivit om sina upplevelser.

Och de blev bara fler och fler.

”Har polisanmält”

Kvinnan har sålt bland annat mascara, läppstift och hårprodukter på köp- och säljsajten Blocket och i grupper på Facebook. Många av de drabbade har blivit av med småsummor.

"Swishade 80:- för hår elixir, plus skickade en ny Loreal CC kräm till henne (som jag skulle bytt mot parfym men inte fått något). Har polisanmält", skriver Marina Innervik.

Flera har blivit lurade när de köpt barnkläder och bärselar för flera hundra kronor. Några berättar att de köpt en bärsele för 500 kronor.

Totalt uppgår bedrägerierna i tusentals kronor. Polisen har tagit emot en mängd anmälningar mot kvinnan och flera förundersökningar har inletts på olika ställen i landet.

Använder andras konton

Emelie Wahlström, 22, i Ystad brukar vara försiktig på nätet. Men efter att ha handlat på en bytes- och köpsida på Facebook några gånger kände hon sig trygg och trodde på kvinnan från annonsen.

– Hon använde sig av sin mans och sin pappas nummer. Till mig skickade hon sin pappas och sa att hon inte hade Swish själv, säger hon.

Pengarna har ofta betalats med Swish, antingen till kvinnans makes konto eller till pappans. I vissa fall har pengarna förts över till ett bankkonto.

Några av de drabbade uppger att de faktiskt fått tillbaka pengar när de hotat med polisanmälan. Andra har mötts med tystnad.

Falska profiler

På en bild på Facebook visar hon upp en soffa som kostar runt 10 000 kronor. 2013 hade hon en skuld hos Kronofogden på över 100 000 kronor.

Hon har använt sig av olika namn i annonserna, flera falska Facebookprofiler och uppger olika mobilnummer när pengarna ska betalas.

Aftonbladet har sökt kvinnan på ett antal olika nummer. När vi till sist får kontakt via sms lovar hon att betala tillbaka en massa pengar dagen efter.

"Jag gjorde inte detta för att jävlas med folk. Utan det blev en sak som spårade ut helt", skriver hon.

Hon säger att varken hennes make eller pappa varit med på bedrägerierna, utan att hon hittat på olika bortförklaringar till varför pengarna rullat in. Oftast att hon köpt saker på nätet som hon sedan sålt vidare.

När hon insåg att hon skulle åka fast bröt hon ihop och erkände för sin familj.

Nu är kvinnan ångerfull. Hon säger till Aftonbladet att hon kontaktat polisen och inväntar deras samtal på måndag:

– Jag är bara en vanlig människa och ingen storbedragare. Allt spårade ur och insåg jag var tvungen att göra rätt för mig. Jag har betalat tillbaka pengarna till 90 procent av tjejerna.

”Lärt mig en läxa”

Emma Persson tror det är bra om folk får veta att det finns de som blåser folk, helt utan en tanke på konsekvenserna. Hon förde över pengarna för fyra veckor sedan och har nu polisanmält bedrägeriet i ett försök att få tillbaka pengarna.

– Polisen sa att det fanns flera anmälningar och att det skulle skickade vidare. Det var då jag upptäckte att det var fler som blivit drabbade, säger hon.

Emma Persson kommer att vara mer försiktig i framtiden.

– Jag har verkligen lärt mig en läxa. Det är tyvärr tråkigt att de finns människor som vill förstöra för andra så här, säger hon.

Följ ämnen i artikeln