Nya flyktingar på marsch

Uppdaterad 2015-09-05 | Publicerad 2015-09-04

Hundratals har gett sig iväg från tågstationen

BICSKE/STOCKHOLM. Hundratals människor är åter på väg till fots från Budapest till den österrikiska gränsen.

– En ny grupp har börjat vandra, säger hjälparbetaren Zsuzsanna Zsohár, som jobbar med att hjälpa flyktingar på järnvägsstationen Keleti.

En ny grupp flyktingar har gett sig av till fots från tågstationen Keleti i Budapest.

–Jag tror att det är 1 500 personer, säger hjälparbetaren Zsuzsanna Zsohár, som jobbar för den ungerska, ideella organisationen Migration Aid.

Nyhetsbyrån AFP uppger att det handlar om 500 flyktingar, medan BBC uppger att de är minst 1 000.

När 119 bussar under natten sattes in för att föra flyktingar till österrikiska gränsen, tömdes järnvägsstationen på människor. Men under förmiddagen började den på nytt fyllas.

– Vi har varje dag minst 2 000 personer som passerar gränsen till Ungern. De vill inte åka vidare till ett flyktingläger, för det är som ett fängelse. Därför hamnar de här, säger Zsuzsanna Zsohár.

Hon och hennes kollegor jobbar för fullt med att ge människor mat, vatten och information.

– Vi försöker också ge ett vänligt ord. Det är det viktigaste av allt, säger hon.

”Handlar om att visa medmänsklighet”

Vid tretiden i natt kom de första flyktingarna över gränsen till Österrike och så många som 10 000 kan komma under dagen, rapporterar TT. Österrikare applåderade när bussarna körde fram. På bilder från platsen syns trötta människor, många är insvepta i filtar och bär på sovande barn.

– Jag kan fortfarande inte fatta att jag är här, säger den 21-årige oljeingenjören Muhammed Nabil från Dierezour i Syrien till DN:s korrespondent.

Från den österrikisk-ungerska gränsen gick bussar till Wien i skytteltrafik under förmiddagen. De anländande har möjlighet att söka asyl i landet.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström deltar just nu i ett ministermöte i Luxemburg om flyktingkrisen.

– Vi har alla sett bilder som sett förfärande ut. Det handlar om att visa medmänsklighet och inte använda våld mot människor som är så utsatta och desperata. Det känns skönt att vi kan se en upplösning av det här som förhoppningsvis är bättre och där vi kan visa vår humanitet, säger hon till Sveriges radio.

Thomas Horvath, talesperson för Röda korset i den österrikiska provinsen Burgenland, säger att man är väl förberedda.

– Vi har flera stationer redo med tält och sängplatser. Vi väntar på dem med mat och vatten och de kommer ha tillgång till medicinsk vård. Vi är här för att hjälpa och vi är förberedda, säger han.

Får komma till Österrike och Tyskland

Vid midnatt på fredagen blev det klart att Österrike och Tyskland har enats om att släppa in flyktingarna vid gränsen. De kan därefter antingen söka asyl i landet eller fortsätta.

Under natten till lördag anlände fler och fler frivilliga för att hjälpa de utsatta flyktingarna som slagit läger vid motorvägen.

En av dem, Marton Krenner, säger att han vill ge sitt land ett bättre rykte.

– Vi måste visa att alla ungrare inte är som Jobbik (det ultranationalistiska partiet i Ungern, reds anm).

Haled Abas sitter i sin rullstol vid motorvägskanten. Han förlorade vänster ben för tre år sedan när den syriska regimen flygbombade Homs. Han håller en bild på Angela Merkel.

– Hon är en hjälte som älskas av alla oss syrier, säger han.

Följ ämnen i artikeln