Hälften är hetero i Prideparaden

Uppdaterad 2015-07-29 | Publicerad 2015-07-27

Flest röstar på Fi. Majoriteten är kvinnor. Nästan hälften är heterosexuella.

Så ser representationen ut i Prideparaden, skriver Svenska Dagbladet.

Ny forskning visar vilka som egentligen går Pridetåget.

I dag tjuvstartar årets upplaga av Pridefestivalen. Den 18:e festivalen sedan Pride Stockholm började 1998.

Gatorna kommer fyllas med färg och fest, men vilka är det egentligen som går i Pridetåget?

Sex av tio i Prideparaden är kvinnor, fyra av tio är heterosexuella och åtta av tio är födda i Sverige, skriver SvD. Det visar nya siffror från en forskargrupp vid Göteborgs Universitet.

Var tredje person tar ett spontanbeslut att gå i tåget. 42 procent av förra årets deltagare var mellan 30 och 49 år gamla medan 35 procent var under 29 år.

Inga Sverigedemokrater

På lördag kommer är det dags för den stora paraden som väntas locka 40 000 deltagare och 400 000 åskådare.

Vad gäller partisympatier så röstade förra året tre av tio deltagare på Feministiskt initiativ och ingen på Sverigedemokraterna eller Kristdemokraterna. Två av tio röstade på Socialdemokraterna och på Miljörpartiet.

Enligt Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride, är det inget konstigt att varken SD eller KD är representerade i Pridetåget.

– Jag tänker att det är ett tecken på vilka partier som markerat tydligt för hbtq-rättigheter. Och vad gäller Sverigedemokraterna så har vi som aktör och organisation markerat att de som parti och organisation inte hör hemma på vår plattform, och det representeras hos våra besökare, säger hon till SvD.

Flest hetero i Sverige

Studien är utförd av forskarna Mattias Wahlström, Abby Peterson och Magnus Wennerhag, som alla är verksamma vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Undersökningen genomfördes under förra årets evenemang och är en del i en större studie där de jämför Pridetåget i sex europeiska länder.

En siffra som sticker ut för paraden i Sverige är andelen heterosexuella deltagare som är 43 procent. I Londons parad var andelen endast 16 procent.

– Det handlar förmodligen om att det fanns ett bredare anslag, men även i viss mån att det var en valrörelse förra året och en fråga som engagerade många, säger Mattias Wahlström till SvD.

Enligt Sandra Ehne beror det på att de jobbat aktivt med att bredda festivalen och öka tillgängligheten. Och därför är det en större spridning på deltagarna i Sverige än i andra länder.

Följ ämnen i artikeln