Ygeman svarar på kritiken

Publicerad 2015-11-22

Inrikesministern Anders Ygeman.

Mycket kritik riktas mot Säpo för hur de hanterat insatsen mot Mutar Muthanna Majid som nu rentvåtts från terrormisstankar.

Men inrikesministern Anders Ygeman tar säkerhetspolisen i försvar.

– Jag utgår från att de har haft allmänhetens bästa för ögonen, säger Anders Ygeman.

Bara några timmar innan en begäran om häktning skulle lämnas in på söndagen så släpptes alltså 22-åriga Mutar Muthanna Majid och friades från alla terrormisstankar. Detta efter att han varit anhållen i sin frånvaro sedan i tisdags. Hans namn och ansikte har synts i medier över hela Sverige sedan i torsdags vilket fått många att kritisera både Säpo och mediernas agerande.

Ygeman försvarar Säpo

Inrikesministern Anders Ygeman har dock fortsatt förtroende för Säkerhetspolisen och rikspolischef Dan Eliasson, som efter gripandet talade om att de inblandade poliserna förtjänade "guldstjärnor".

– Jag har förtroende för både Säpo och polisen och utgår från att de har haft allmänhetens bästa för ögonen, säger Anders Ygeman till nyhetsbyrån TT.

Många har ställt sig frågande till att Majid efterlystes trots att han levde öppet med sitt eget namn på dörren.

– Jag tror tyvärr att det är talande för den samhällsstämning som råder efter de fasansfulla terrorattackerna i Paris. Åklagaren anhöll den misstänkte personen i sin frånvaro och då är det naturligt att polisen eftersöker personen och får ut en bild på honom. Sedan greps personen och sedan kunde han avföras från utredningen.

Säpo måste agera

Majids advokat Ola Salomonsson menar att det nu är upp till alla att hantera Majid som helt oskyldig. Men även Salomonsson avstår från att kritisera Säpo.

– De har ett material som de inte kan blunda för. De måste göra någonting åt det. Gör de ingenting åt det då skulle jag vara väldigt upprörd, säger han till TT.

I ett pressmeddelande uppger Säpo att det "kvarstår flera oklara omständigheter i utredningen som Säkerhetspolisen arbetar vidare med i syfte att helt kunna avfärda attentatsplanering mot Sverige."

Hotnivån fortsatt hög

Hotnivån mot Sverige kvarstår som hög och enligt chefsåklagare Hans Ihrman finns det uppgifter och omständigheter som måste utredas vidare. Det har dock framkommit att det i utredningen funnits vissa oklarheter om identiteten på Majid, vars namn skrivs på olika sätt.

– Därmed tog det tid att få fram information från de officiella register som fanns och Säkerhetspolisen var i kontakt med flera olika myndigheter för att få fram en mer komplett bild, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo till TT.

TT: Var namnstavningen ett problem?

– Ja, det fanns som sagt olika oklarheter.

Har erbjudits stöd enligt Säpo

Enligt advokaten Ola Salomonsson så kommer Majid inte längre att bo kvar i Boliden där han greps under torsdagen. Han kommer dock att stanna kvar i Sverige, men exakt var är oklart. Säpo har dock berättat att han erbjudits "stöd i samverkan med andra myndigheter"  i form av exempelvis boende.