Opererade käken – fick ny dialekt

Publicerad 2016-06-26

Amerikanska Lisa Alamia opererade sitt överbett – och fick en annan dialekt.

Numera pratar hon med brittisk accent.

– Om du är härifrån, varför pratar du sådär?, säger hon om hur omgivningen reagerar.

Trebarnsmamman Lisa Alamia från Rosenberg i Texas, USA, gjorde en käkoperation för att rätta till ett överbett.

Men operationen ledde till en annan förändring.

Numera pratar hon inte med sin amerikanska texasdialekt utan med brittisk accent. Orsaken är, enligt hennes läkare, en sällsynt neurologisk sjukdom kallad Foreign accent syndrome. Men Lisa Alamias neurolog, Toby Yalto, har trots en rad tester inte kunnat avgöra vad som orsakat sjukdomen, skriver Sky News.

”Förstår de vad jag säger?”

– Jag visste inte hur folk skulle reagera så jag visste inte om de skulle döma mig, säger Lisa Alamia, till tv-kanalen KHOU.

– Kommer de tro att jag ljuger eller ens förstå vad jag säger?

Sjukdomen är extremt ovanlig. Under det senaste århundradet har färre än 100 människor över hela världen drabbats.

Till en början blev Lisa Alamia förlöjligad av familj och vänner eftersom de trodde att hon skämtade med dem. Men hon försökte inte lura någon, försäkrar hon.

– Om personer inte känner mig frågar de ”var är du ifrån?” och jag svarar ”jag är från Rosenberg”. Då frågar de ”var är det?”, varpå jag svarar: ”här, i Rosenberg”. ”Om du är härifrån, varför pratar du sådär?”, berättar hon att konversationerna brukar låta.

Hoppas prata som vanligt

Det är numera sex månader sedan Lisa Alamia genomförde operationen och ännu pratar hon inte som hon brukade. Men hon har inte gett upp hoppet och håller tummarna för att hon en dag kommer återfå sin texasdialekt.

Följ ämnen i artikeln