Jobbade kortare dagar – blev både piggare och friskare

Publicerad 2016-04-21

Under ett år har personalen på Svartedalens äldreboende i Göteborg jobbat sextimmars-dagar.

Nu presenteras projektets resultat i en rapport: färre sjukskrivningar, gladare personal och nöjdare boende är tre effekter, skriver Dagens Nyheter.

Sedan februari 2015 har 80 undersköterskor på Svartedalens äldreboende i Göteborg jobbat sextimmarsdagar, men med bibehållen heltidslön.

Nu, ett år senare, visar en forskningsrapport att projektet resulterat i färre sjukskrivningar, gladare personal och nöjdare äldre.

– Alla resultat pekar i rätt riktning, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V) till DN.

Känner sig piggare och friskare

Störst effekt har de sett på sjukskrivningarna som ligger på 5,8 procent – jämfört med genomsnittet i Göteborg som är 12,1 procent. Minskningen är dock inte stor då den innan låg på 6,8 procent.

Men personalen upplever att de känner sig piggare, friskare och motionerar mer. Dessutom tycker de boende att de får bättre omsorg och att personalen lägger mer tid på dem. Personalen ordnar fler aktiviteter än det likvärdiga boende man jämför med i forsksningsrapporten.

Projektet har kostat

Kortare arbetstid med heltidslön och 14 nya undersköterskor för att täcka upp är såklart inte gratis. På tolv månader har kommunens nettokostnad landat på cirka 6 miljoner kronor. Och kritiker till projektet menar att årskostnaden är 8 miljoner, inklusive projektstudien.

"Slöseri med pengar"

Projektet och dess kostnad har omdebatterats flitigt de senaste veckorna i Göteborgs kommunstyrelse. Alliansen fick med stöd av Sverigedemokraterna igenom en motion om att avsluta projektet med omedelbar verkan.

–  Det här är ett populistiskt projekt som slösar med medborgarnas pengar, sa det moderata kommunalrådet Maria Rydén då.

Enligt henne skulle det kosta en halv miljard att genomföra på alla Göteborgs äldreboenden. På torsdagseftermiddagen kommer politikerna avgöra om projektets framtid.

Följ ämnen i artikeln