Dödstalet fortsätter stiga efter jordskalv

Uppdaterad 2016-04-24 | Publicerad 2016-04-19

Hundratals räddningsarbetare i Ecuador letar efter överlevande och använder hund i sökarbetet.

Det kraftiga jordskalvet i Ecuador har hittills tagit 413 människors liv. 

På måndagen drogs tre levande personer ut ur rasmassorna efter att ha varit instängda i mer än 32 timmar.

– Smärtan är stor, men kraften i vårt folk är större, säger presidenten Rafael Correa.

I söndags drabbades Ecuador av ett jordskalv som mätte 7,8 på richterskalan. Det är det kraftigaste på över 60 år och dödssiffran har nu stigit till 413, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Söker med hundar

Förödelsen i landet beskrivs som omfattande. Byggnader har rasat samman och viktiga samhällsfunktioner är utslagna. I hamnstaden Manta räddades på måndagskvällen, lokal tid, tre personer ur rasmassorna. De hade då varit instängda i över 32 timmar.

En av de överlevande, en kvinna, var instängd mellan golvet och taket i ett kollapsat köpcentrum. Räddningsarbetare, som arbetar med spårhundar, skar ett hål genom betongen och kunde dra ut henne.

"Kraften är större"

Den lyckade räddningsaktionen skapar hopp om att de hundratals räddningsarbetarna, som flera grannländer bistår med, ska hitta ytterligare överlevande.

– Smärtan är stor, men kraften i vårt folk är större, säger presidenten Rafael Correa.

Enligt chefen för räddningstjänsten i huvudstaden Quito, Christian Rivera, kan personer överleva utan allvarliga skador i rasmassorna i en vecka.

Fångar har återvänt – frivilligt

USA har erbjudit att bistå med hjälp. Men presidenten, som är en stark kritiker av amerikansk utrikespolitiken i Latinamerika, har inte gett något offentligt svar på frågan.

Som en följd av jordskalvet rymde ett stort antal fångar efter att delar av fängelset El Rodeo kollapsat. Ett 20-tal av dem har polisen lyckats fånga – men en del brottslingar har återvänt frivilligt.