Ekonomer oeniga: kris på gång eller inte?

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2016-04-30

Sverige är på väg mot en djup ekonomisk kris, varnar två nationalekonomer för på DI Debatt.

”Blickar vi några år framåt kan Sverige befinna sig i en kris värre än krisen under 1990-talet”, skriver de.

– Jag tycker de målar fan på väggen. Det finns stora utmaningar men inte någon stor risk för en krasch, säger Annika Alexius, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Den svenska ekonomin växer snabbt just nu, med en tillväxttakt på 4,5 procent under fjärde kvartalet 2015. Bakom den höga siffran ligger ökad konsumtion, höga exportsiffror och offentlig stimulans till följd av flyktingvågen.

Men på himlen tornar orosmoln upp sig. Det menar i alla fall två docenter i nationalekonomi i en debattartikler i Dagens Industri. Fredrik N.G. Andersson och Andreas Bergh skriver tillsammans med Anders Olshov, chef för och grundare av tankesmedjan Intelligence Watch, att situationen är oroande lik den i Spanien, Portugal och Irland åren före finanskrisen 2008.

”Den första obalansen är den snabba tillväxten av hushållens skulder som förväntas nå över 180 procent av disponibel inkomst inom kort. Till skillnad från andra länder har skuldnivån i Sverige stigit sedan 2008. Skulderna har nästan fördubblats i relation till hushållens inkomst sedan 1995”, skriver de tre.

”Obehagligt sannolikt”

Vid sidan om obalanser i ekonomin pekar artikelförfattarna också på det rekordstora antalet flyktingar som Sverige tagit emot och att kostnaderna för integration på grund av det ökade inflödet under 2015 sannolikt blir större än vad tidigare studier räknat med.

”Det har gått så långt att en kommande djup kris ter sig obehagligt sannolik. Med rätt åtgärder kan den mildras, men knappast undvikas helt”, skriver Andersson, Bergh och Olshov.

”Målar fan på väggen”

En som inte håller med om budskapet i debattartikeln är Annika Alexius, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Hon säger att det inte finns någon överhängande risk för en ekonomisk krasch.

– Jag tycker de målar fan på väggen, de plockar ut värsta tänkbara scenario på varje enskild punkt de tar upp i artikeln. Visst finns det utmaningar, men någon stor risk för krasch finns inte, säger Alexius och utvecklar:

– Politikerna är ändå väl medvetna om att man måste öka ansträngningarna för integrationen. Statsskulden i Sverige är extremt låg och vi har råd att betala lite mer för att integrera flyktingar.

”Har god ekonomi”

Gällande oron för en tillbakagång i tillväxtakten säger Annika Alexius att en sådan är önskvärd.

– Drygt 2 procents tillväxt är önskvärd, inte snabbare eller långsammare. Nu har vi 4,5-5 procent vilket givetvis är tillfälligt, säger hon och avslutar:

– Hushållen har god ekonomi och bankerna står stabila. Det finns utmaningar men utmaningar och att en uppenbar krasch är på gång är inte samma sak.

Följ ämnen i artikeln