Vårdkonflikt över – parterna överens om nytt avtal

Uppdaterad 2017-02-20 | Publicerad 2016-12-12

”Ett styrkebesked och en seger” säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Det blir ingen strejk bland privatanställda i vården.

Kommunal och Vårdföretagarna har kommit överens om ett nytt avtal som bland annat ger undersköterskor ett extra lönepåslag.

– Det är en seger för yrkesskickliga undersköterskor, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Den 1 december varslade Kommunal om strejk för personal i privat vård och äldreomsorg eftersom arbetsgivarsidan fram till dess sagt nej till fackförbundets krav på högre löner för anställda i den privata sektorn.

Om ingen lösning nåddes skulle omkring 1 000 vårdbiträden, undersköterskor, chaufförer och vaktmästare inom den privata vården och äldreomsorgen tagits ut i strejk klockan 12 på tisdagen.

Förhandlingar har pågått under hela helgen och på måndagseftermiddagen har förhandlingsdelegationer från Kommunal och arbetsgivarparten Almega Vårdföretagarna analyserat ett bud från medlarna i konflikten.

”Steg mot jämställda löner”

Vid 19-tiden på måndagskvällen meddelade Kommunal på sin webbplats att parterna kommit överens och att det därmed inte blir någon strejk.

Avtalet innebär att även undersköterskor inom privat vård och omsorg kommer att omfattas av den extra lönesatsning som deras kollegor inom offentlig verksamhet redan har fått, skriver Kommunal på sin webbplats.

– Det är en seger för yrkesskickliga undersköterskor men också ett steg mot mer jämställda löner. Det är undersköterskorna som bär upp mycket av äldreomsorgen och sjukvården, så det är viktigt att arbetsgivarna nu ser att de behöver göra den här satsningen, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin.

”Historiskt tufft varsel”

Enligt honom har det varit tuffa förhandlingar.

– Det var ett historiskt tufft varsel från vår sida. Det hade inneburit att vi stängt ner äldreboenden, vårdcentraler och tagit ut hela hemtjänstgrupper.

Vårdföretagarna har varnat för konsekvenserna av en sådan strejk och antytt att det var oansvarigt att lägga ett sådant varsel. Vad säger du om den kritiken?

– Vi tog till ett så här pass tufft varsel just för att visa hur viktiga undersköterskorna är för den svenska välfärden och äldreomsorgen. Så det är klart att det hade fått stora konsekvenser om det hade trätt i kraft, säger Tobias Baudin.

”Hade inneburit stora konsekvenser”

Även Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund är nöjd med avtalet.

– Vi är nöjda med att ett nytt avtal har träffats vilket undanröjer den konflikt som hade inneburit stora konsekvenser för ett flertal medlemsföretag och dess kunder. Vi är samtidigt nöjda över innehållet i det tecknade avtalet som innebär en satsning på undersköterskor i paritet med övriga på arbetsmarknaden, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt Inga-Kari Fryklund innebär det nya avtalet även flera förbättringar för Vårdföretagarnas medlemsföretag.

– Det har hela tiden varit vår ambition att träffa ett avtal som båda parterna kan vara nöjda med. Jag ser att det nya avtalet kan stödja utvecklingen av vården och omsorgens kvalitet och göra branschen fortsatt attraktiv att arbeta i.

Följ ämnen i artikeln