Lastbilen plöjde rakt in i folkmassan

Uppdaterad 2017-02-08 | Publicerad 2016-12-20

Turister och berlinare trängdes mellan marknadsstånden, med värmande glühwein i muggarna, när julmyset blev en mardröm.

Plötsligt kom en stor svart lastbil farandes in i folkmassan.

– Många krossades. Sedan slocknade ljusen, säger Trisha O’Neill från Australien.

Följ vår liverapportering om attacken:

Julmarknaden på Breitscheidplatz i centrala Berlin avbröts abrupt omkring klockan 20 på måndagskvällen. En svart Scania-lastbil plöjde in mellan stånden under julljusen – i en misstänkt terrorattack som dödade 12 personer och skadade 48.

Den polskregistrerade lastbilen kom körandes på Hardenbergerstraße och svängde in på Budapester Straße, och passerade precis utanför Kaiser Wilhelms Gedächtniskirke.

Trisha O’Neill stod bara några meter från lastbilen.

– Jag såg bara en enorm svart lastbil rusa in i marknaden. Många krossades. Sedan slocknade ljusen och allt förstördes, säger hon till Australian Broadcasting Corporation, enligt AFP.

– Jag hörde skrik och sedan blev vi stilla. Därefter började folk röra på sig och lyfta på bråten för att få fram människor och hjälpa.

Bland julgranar och julbelysning

Mike Fox från England hade precis avnjutit en ångande mugg glühwein i kvällskylan.

– Det skedde så fort, vi kunde inte göra någonting. Det såg definitivt medvetet ut, säger han till journalister på platsen, rapporterar Time.

Lastbilen fick sedan stopp nära kyrkan.

Och där stod den bland julgranar och julbelysning medan ett stort antal polispatruller och ambulanser skyndade dit.

Data från lastbilens gps tyder på att den dödliga färden inleddes vid klockan 19.34 och alltså slutade runt en halvtimme senare.

De tyska myndigheterna utgår från att det rör sig om en medveten attack.

– Jag vill inte använda ordet ”attack” än, men mycket tyder på det, säger inrikesminister Thomas de Maiziere till tysk tv, enligt nyhetsbyrån AFP.

Tidigt på tisdagen uppgav tysk polis att utredarna misstänker att lastbilen avsiktligen kördes in i folkmassan. Berlinpolisen benämnde händelsen som en förmodad terrorattack.

Föraren gripen

I lastbilen hittades en död man, som senare bekräftades vara en polsk medborgare.

Personen som tros ha kört lastbilen greps av polis runt två kilometer från platsen en stund senare. Säkerhetskällor uppger för den tyska nyhetsbyrån DPA att det rör sig om en asylsökande man från Afghanistan eller Pakistan som kom till Tyskland i februari. Personens identitet var på tisdagsmorgonen inte bekräftad.

Lastbilen tillhör ett polskt åkeri. Chauffören är saknad sedan måndagseftermiddagen. Enligt företaget rör det sig om en 37-årig man som skulle transportera stål från Italien till Berlin.

LÄS OCKSÅ:

Detta har hänt: lastbilsattacken i Berlin – vad vi vet just nu