Putin: Svenskt medlemskap i Nato ett hot mot Ryssland

Publicerad 2017-06-01

Rysslands president Vladimir Putin ser det som ett hot om Sverige skulle gå med i Nato - ett hot som på något vis kommer att besvaras.

– För oss betyder det att Nato expanderar mot våra gränser till och med från svenskt territorium. Vi skulle behöva överväga vad som är ett lämpligt svar på det, säger han till TT på ett möte i S:t Petersburg.

Utrikesminister Margot Wallström kallar Putins kommentar ”kontraproduktiv”.

– De ska avstå från att hota, säger hon.

Följ ämnen
Nato
Vladimir Putin.

Putin håller ett öppet möte i S:t Petersburg med företrädare för flera internationella nyhetsbyråer, däribland svenska TT.

På en fråga från TT om hur Ryssland skulle reagera om Sverige går med i Nato, svarar president Vladimir Putin:

– Om Sverige går med i Nato kommer det självklart att ha en negativ effekt på våra bilaterala relationer. För oss betyder det att Nato expanderar mot våra gränser till och med från svenskt territorium. Vi skulle behöva överväga vad som är ett lämpligt svar på det, eftersom det är ytterligare ett hot mot Ryssland, säger han och fortsätter:

”Ett hot”

– Självklart betyder det inte att vi kommer att bli hysteriska och göra våra robotar redo, men vi kommer att fundera på ett lämpligt svar. Återigen, det skulle vara ytterligare ett hot mot Ryssland.

Under mötet tar han emot frågor från samtliga deltagare, som träffar Putin i ett rum med blomsterprydda bruna bord och sirliga guldfärgade inredningsdetaljer.

Den ryske presidenten tycks vara på gott humör och tar sig tid att svara långt och utförligt på frågorna, som bland annat handlar om hackerattacker mot det amerikanska presidentvalet.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) anser att Ryssland inte ska lägga sig i svensk politik.

”Ska avstå från att hota”

Hon kallar Putins kommentar ”kontraproduktiv”.

– Vi tycker att Ryssland ska avstå från att ha synpunkter på vår utrikes- och säkerhetspolitik. Vi fattar våra beslut helt självständigt om vilken säkerhetspolitik och linje vi ska ha. Den är välkänd, även för Ryssland, säger Margot Wallström.

Utrikesministern syftar på att Sverige är militärt alliansfritt.

Kommer Sverige att reagera officiellt på Putins kommentar?

– Nej, vi anser att vi är i vår fulla rätt att besluta om vår egen säkerhetspolitik. De ska avstå från att hota.

Positivt till medlemskap

Centerpartiets försvarspolitiska talesperson Daniel Bäckström kommenterar också Putins utspel:

– Ett svenskt medlemskap i Nato är inte ett hot mot Ryssland. Det innebär snarare att säkerheten i hela vårt närområde stärks.

Partiet är positivt till ett Nato-medlemskap.

– Centerpartiet vill att Sverige påbörjar en process, gärna tillsammans med Finland, för medlemsskap i Nato, som redan idag är en av våra viktigaste försvarssamarbeten, säger Bäckström.