Köldsmocka i Skåne – kan bli tvåsiffriga minusgrader

Publicerad 2021-01-27

Minusgrader, snöfall men också sol. Nu rör sig kallare luft ner över Skåne.

Från och med torsdag väntas minusgrader veckan ut.

Kallast blir det i norr – där det kan bli tvåsiffriga minusgrader när helgen närmar sig.

– Kylan kommer tillbaka till Skåne här i veckan, eftersom vi har ett lågtryck öster om Sverige och nordliga vindar som blåser ner över hela landet så blir det kalluft över Skåne, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på klart.se.

På onsdagen väntas det vara molnigt och någon plusgrad, men sen framåt kvällen någon minusgrad. På kvällen väntas också ett snöfall passera, med snöblandat regn.

– I och med det finns det risk att det är halt på flera håll under torsdagsmorgonen, framförallt längs med kusterna där snön kan ha smält när det fallit på vägar och gångbanor.

Från och med torsdagen kommer det vara minusgrader veckan ut. 

– Det blir successivt kallare hela veckan. Kallast blir det framåt helgen eller i början av nästa vecka, men vi får åtminstone nollgradigt här under onsdagen med en del snöfall som kommer in under slutet av dagen, säger Mikael Sjöstrand.

Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

På torsdag blir det torrare luft och någon enstaka minusgrad. På kvällen blir det klart väder.

– I samband med klart väder blir det ju också ännu kallare. Under natten mot fredag eller lördag kan det bli ner mot 5–10 minusgrader i stora delar av Skåne. Det väntas Det är väl precis vid kusten som det kan bli ner mot 5 minusgrader. Så det blir kallt veckan ut. 

Det är god chans till sol i slutet på veckan – främst fredag och lördag.

– Det blir kallast i norra Skåne precis som vanligt, och det är även kallare över inlandet. Malmö, Helsingborg, Ystad, Simrishamn, och längs med kusten blir det ju inte lika bitande kyla då havet hjälper till att värma upp litegrann.

– Upp norröver vid Ängelholm, Hässelholm och Örkelljjunga kommer det vara kallast nätterna mot fredag och lördag. Då kan vi troligtvis se tvåsiffriga minusgrader i de nordvästliga delarna av Skåne.

Lokalt kan det även bli runt 10 minusgrader mer söderut vid Eslöv och Höör. 

Tre personer betraktar när solen sänker sig bakom Öresundsbron från hamnpiren i Lomma förra veckan. Sol väntas i Skåne – och med klarare väder kommer också vinterkylan tillbaka.

Följ ämnen i artikeln