Joe Biden stödjer kubanernas protester: ”Lyssna på folket”

Uppdaterad 2021-07-13 | Publicerad 2021-07-12

Protesterna på Kuba får stöd av USA:s president.

– Vi står bakom det kubanska folket och deras frihetskrav, säger Joe Biden.

Samtidigt skyller Kubas president upproren på USA.

Ekonomisk kris, brinnande pandemi och matbrist har fått historiska protester att blossa upp på Kuba. På söndagen gick tusentals människor ut på gatorna och krävde ett slut på diktaturen.

Demonstranter har beskjutits med tårgas och många har fängslats.

Under måndagen patrullerar poliserna gatorna i Havanna. Internet har släckts ner i landet, vilket gjort det svårare för befolkningen att kommunicera.

Kubas president: Vandaler

Kubas president Miguel Díaz-Canel kritiserar protesterna och kallar demonstranterna ”vandaler”. Han säger också att det som nu sker är ett resultat av amerikanska sanktioner.

– Det här är en del av USA:s plan för att destabilisera oss och skapa kaos, sa han vid en presskonferens på måndagen enligt Miami Herald.

Polis tar till våld mot de som demonstrerar.

Biden: Protesterna måste respekteras

USA:s president Joe Biden har nu uttalat sig om protesterna. Men utan att nämna kubanske presidentens anklagelser.

Däremot säger han att USA står bakom kubanerna – och uppmanar Kubas ledare att ”lyssna på folket och deras behov”.

– Kubanerna står modigt upp för grundläggande rättigheter. Rätten att protestera fredligt och påverka sin framtid måste respekteras, säger han.

Stora regimkritiska protester är mycket ovanliga på den kommuniststyrda ön. Många menar att demonstrationerna som sker nu är de största sedan början på 90-talet . Vissa hävdar att de är de största sedan revolutionen 1959.

Tusentals kubaner demonstrerar just nu för coronavaccin, ekonomisk stabilitet och ett slut på diktaturen. Patria y vida, ”landet och livet”, skanderar de – en parafras på den kubanska revolutionens slogan Patria o muerte: ”Landet eller döden”.