Polisen hotar med fängelse: ”Gå inte dit”

Varnar: ”Det är farligt här”

Publicerad 2023-09-23

STENUNGSUND. Polisen riktar ett skarp uppmaning till folk att hålla sig borta från platsen där jordskredet skedde.

Den som bryter mot det kan få fängelse.

– Det är direkt livsfarligt att beträda den här platsen, säger August Brandt, polisens presstalesman på plats.

Tvärs över vägbanan på Ucklumsvägen intill E6:an utanför Stenungsund sträcker sig polisens blåvita avspärrningsband.

Bakom pågår fortfarande omfattande räddningsarbete efter nattens enorma jordskred, som raserade motorvägen i båda riktningar vid Stenungsundsmotet.

Rasområde på 140 000 kvm

Ett stort pressuppbåd samlades längs med vägen på lördagsförmiddagen. Dessutom tog sig en hel del allmänhet till platsen. Många var nyfikna på vad som egentligen hade hänt under natten och ville ta sig så nära raset som möjligt, för att få en skymt av hålet och det drabbade området, som enligt polisen är 700 gånger 200 meter stort.

Stor nyfikenhet – större avspärrningar

Men att få ta en titt var lättare sagt än gjort. Platsen är avspärrad enligt rättegångsbalken, vilket gör att det är brottsligt att ta sig innanför avspärrningarna som sträcker sig omkring Stenugnsundsmotet.

Något som polisen påminner om på sin hemsida:

”Att ta sig förbi polisens avspärrningar innebär överträdelse av myndighets bud och kan ge böter eller fängelse i upp till ett år”

– Det är farligt här. Hålet är 20 meter djupt där det är som djupast, det är nästan som ett stup ned. Därför är det direkt livsfarligt att beträda den här platsen, säger August Brandt, polisens presstalesman på plats.

Levererar snackspaket

Personal från bland annat räddningstjänst och polis har funnits på platsen sedan 02-tiden inatt. På lördagsförmiddagen fick de stöd för att mätta magarna när ideella krafter från Rapid relief team kom till platsen med matpaket.

– Vi har levererat färdigpackade snackpaket som vi kallar det, säger Richard Doughty.

Paketen innehåller bland annat energibars, kexchoklad och vatten. Under dagen vill Richard Doughty och hans kollegor på Rapid relief team komma tillbaka till platsen med en släpvagn, där de kan sätta upp ett kök och laga varm mat till personalen.

– Jag vet bara att människorna som står här nu, de har ryckt ut imorse och inte ens hunnit äta frukost. Därför kommer vi hit. De som kommer hit snabbt hinner inte göra något för sig själva, så vi vill stödja dem.

Organisationen har varit i kontakt med insatsledare för att få grönt ljus för fler matleveranser. Richard Doughtys kollega Tobias Vilhelmsson berättar att de första matpaketen togs emot med stor tacksamhet.

– Just nu är de verkligen väldigt tacksamma. Så förhoppningsvis kan vi komma tillbaka och laga mat hela dagen, säger han.

Richard Doughty från Rapid relief team.

Personal på byggarbetsplats ska förhöras

Polis och räddningstjänst har konstaterat att raset troligtvis startade vid en punkt på motsatt sida motorvägen från Ucklumsvägen sett. Där finns även en byggarbetsplats där sprängningar genomförts.

För att se om det finns kopplingar mellan den verksamheten och det enorma jordskredet har polisen inlett en förundersökning gällande grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisen kommer att höra anställda och personal på företaget, men ingen är i dagsläget delgiven misstanke om brott.

– Vi har inlett en förundersökning för att se om det finns ett samband, säger August Brandt.

Jordskredet och det enorma hålet som uppstått har redan fått stora konsekvenser för trafiken på E6.

Trafiken de 20 kilometrarna mellan Stenungsund och Ljungskile leds om, och bedömningen är att det kommer dröja lång tid, månader, innan vägen är brukbar igen.

Tre personer fick föras till sjukhus efter raset på natten mot lördagen. Ingen bedöms vara allvarligt skadad. Räddningstjänst kom till Stenungsundsmotet vid 02-tiden, kort efter att första larmet ringts in vid 01.47.

– Det var mörkt och fanns dimma på plats. Man behövde förstå vad det handlade om. Hela E6:an och delar av Ucklumsvägen var påverkade, så det handlade om att få grepp om i vilken ända vi skulle ta tag i detta, säger Daniel Gillesén vid räddningstjänsten.

Akuta fasen över

Under natten använde räddningstjänsten sig av drönare för att söka från ovan i området, innan vidare stöd i form av helikoptrar kom in.

På förmiddagen togs även sökhundar in, för att hjälpa till i arbetet med att leta bland rasmassorna.

Vid en pressträff klockan 17 meddelade räddningstjänsten att inga personer saknas, och den akuta räddningsfasen är över. Räddningstjänsten fortsätter nu med att titta på naturområdet, bland annat för att se om det är fara för framtida skred.

”Kollar underjordiska tankar”

Inne på det avspärrade området finns bland annat ett Byggmaxvaruhus, en biltvätt och en Burger King-restaurang. I rasmassorna syns hur hamburgerrestaurangen har rasat samman, en lokalbuss som står i brant lutning ner i hålet och bucklor längs med vägbanan.

Dessutom ligger det en bensinstation inne på området. Räddningstjänsten har undersökt om det blivit något läckage, bland annat genom att kolla rörledningar och underjordiska tankar.

– Som det ser ut nu tror vi inte att det är någon fara. Men vi fortsätter säkerställa under natten och morgondagen.

  • Nora Fernstedt
    23 sept 2023

    Ulf Kristersson: ”Vill rikta särskilt tack”

    Statsminister Ulf Kristersson har nu uttalat sig om jordskredet.

    På Instagram skriver han skriver att det kommer få mycket stor påverkan för de boende i området.

    ”Mina tankar går till alla dem som har drabbats på olika sätt. Och jag vill redan nu rikta ett särskilt tack till räddningstjänsten och polisen för deras intensiva insatser”

    Vidare skriver han att det är viktigt att låta myndigheterna arbeta och utreda exakt som ligger bakom raset.

  • Nora Fernstedt
    23 sept 2023

    Hotar med fängelse: ”Gå inte dit”

    Skredområdet är fortfarande en väldigt farlig plats att visats på, säger polisen.

    Ett stort område är avspärrat och allmänheten uppmanas starkt att inte närma sig.

    – Det har funnits personer innanför avspärrningarna, vi vill därför vara tydliga med detta, säger Caroline Karlsson, polisens presstalesperson.

    ”Att ta sig förbi polisens avspärrningar innebär överträdelse av myndighets bud och kan ge böter eller fängelse i upp till ett år”, skriver polisen på sin hemsida.

  • Nora Fernstedt
    23 sept 2023

    Och nu är pressträffen slut.

  • Nora Fernstedt
    23 sept 2023

    P4 Göteborg frågar räddningstjänsten hur arbetet fortsätter.

    – Sannolikheten att det ska vara kvar några bedömer vi inte som att det finns, säger Anders Ekblad, räddningschef Storgöteborg.

    – Nu går vi in i en annan fas.

    Bland annat undersöker man hur bensinstationen i området påverkats, om det blivit något läckage av bensin.

    – Som det ser ut nu tror vi inte att det är någon fara. Men vi fortsätter säkerställa under natten och morgondagen.

  • Nora Fernstedt
    23 sept 2023

    Hur länge kommer E6 vara avstängd?

    – Vi har inte möjlgihet att bedöma det just nu. Men det kommer ta många månader, det kan vi vara säkra på, säger Jörgen Einarsson, regionaldirektör Trafikverket.