Politikern om explosionen: ”Fördjävligt”

Publicerad 2023-09-26

Linköpings politiker har kallat till en pressträff efter morgonens explosion vid ett bostadshus.

– Det behövs nationell samling nu, säger kommunstyrelsens ordförande.

Explosionen vid ett bostadshus i Ekholmen på tisdagsmorgonen var så kraftig att en yttervägg på huset rasade samman.

En kvinna i 25-årsåldern skadades i samband med händelsen.

Nu har kommunpolitikerna kallat till pressträff.

Det är fördjävligt. Vi har haft ett antal år nu med sprängningar och skjutningar. Det oroar många och inklusive mig själv, det är en otäck utveckling som sker i samhället just nu, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, i en telefonintervju med Aftonbladet.

Det är inte första gången Linköpingsborna drabbas av såväl sprängningar som skjutningar. 31 juli skedde en explosion i området Skäggetorp och i januari förra året sköts en man i 35-åldern ihjäl på samma gata som det sprängdes på på tisdagsmorgonen. Men utvecklingen har fått kommunen att skapa tydliga rutiner i efterarbetet, menar Edlund.

– Vid sådana här händelser gör vi trygghetsinsatser som är det mest akuta nu precis efter det har hänt. Vi har öppnat upp en uppsamlingsplats i en kyrka här i Linköping, vi har frivilliggruppen, socialgruppen och elevhälsoteam på plats för de som har behov av att prata, säger hon.

Kristina Edlund, kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

”Behövs nationell samling”

Under dagen kommer även Kristina Edlund tillsammans med sin moderata kollega Niklas Borg att besöka de boende som evakuerats efter morgonens sprängning, som enligt SR:s Ekot har koppling till interna konflikten inom Foxtrotnätverket.

Vad gör du som politiker för att få stopp på det här våldet?

– Jag riktar mig mycket mot nationell politik. Det behövs nationell samling nu, det är ingen idé att fortsätta med småtjafs. Det här är en otäck utveckling som vi inte kan acceptera, det behöver vi jobba mot nationellt, tillsammans, säger Kristina Edlund.

Hon berättar att kommunen även satsar på att jobba långsiktigt för att bryta nyrekryteringen till kriminella gäng i staden.

I samarbete med skola och socialtjänst jobbar man med metoden ”Rätt kurva” som riktar sig till barn i åldrarna åtta till 15 år.

– Fler måste klara av skolan. Skolan är ändå dörren för kunna välja ett annat liv. Det är ett jättestort arbete som inletts nu under mandatperioden och som även riktar in sig mot det skuggsamhälle som vuxit fram i Linköping under de senaste åren där vi också till exempel sätter upp kameror och annat som så att Linköpingsborna ska upplev ökad trygghet.

Följ ämnen i artikeln