60 arbetare på Facebooks superbygge i Luleå utan lön: ”Vi är lurade”

Publicerad 2022-11-22

Facebook gjorde hundratals miljarder kronor i vinst i fjol.

Men på nätjättens bygge i Luleå har ett 60-tal gästarbetare tvingats jobba gratis.

– Min mamma är cancersjuk hemma i Rumänien, och är helt beroende av min inkomst. Vi har blivit lurade, säger Emanuel Smarada, 40.

Allt börjar med ett meddelande – över Facebook.

Han är elektriker från Rumänien och berättar hur han liksom dussintals andra gästarbetare lockades till Luleå våren 2021 för att arbeta på storbygget av Facebook Metas tredje serverhall i staden.

Arbetsgivaren var Scan Facility Service, en bemanningsföretag kontrakterat av underentreprenören Mercury –  som anlitats av det irländska byggbolaget Sisk –  som i sin tur är Facebooks entreprenör. Det första året betalades lönerna ut i stort sett i tid. Men i somras, då projektet gick mot sitt slut, slutade pengarna att komma.

– Vi är minst 60 personer från Rumänien och Polen som inte fått vår lön. För mig saknas 69 000 kronor. Ni måste skriva om det här, säger elektrikern.

Han är förtvivlad, men vill inte att vi skriver ut hans namn. Är rädd för att bli brännmärkt i ett Europa på väg in i lågkonjunktur, där jobben blir allt färre.

Serverhallen gästarbetarna jobbar på är Facebooks tredje i Luleå.

”Kändes tryggt”

Snart hör en andra elektriker av sig. Och en tredje.

Den sistnämnde heter Emanuel Smarada, är 40 år och kan tänka sig att prata öppet.

– Jag tvekade aldrig att ta jobbet. Det kändes tryggt eftersom beställaren var Facebook. Och jag trivdes i Luleå, gillade lugnet.

Emanuel Smarada, 40, har inte fått betalt för sitt arbete på Facebooks stora bygge i Luleå.

Han pratar snabbt över Whatsapp. Måste hinna med hela berättelsen under den korta lunchrasten på det nya bygget, i Milano.

Den 10 juli skulle han få fem veckors lön och semesterersättning. Men pengarna dök aldrig upp. Det danska företaget hade fått ekonomiska problem.

Emanuel Smarada, som saknade 49 800 kronor, blev upprörd. Tillsammans med en grupp arbetskamrater ordnade han en liten strejk.

”Blev lurade”

Enligt Smarada ska såväl Facebook som huvudentreprenören Sisk ha lovat att ordna betalningarna i det danska företagets ställe. Arbetarna återvände till sina hemländer. Sedan blev det tyst.

– De ville bara ha bort oss från Luleå. Och när vi inte längre var i Sverige struntade de i oss helt och hållet. Vi blev lurade.

Relaxrum i datorhallen i Luleå.

Facebook är ett av världens mest lönsamma företag – och gjorde i fjol hundratals miljarder kronor i vinst.

Emanuel Smarada berättar att många av arbetarna nu har fått problem att försörja sina familjer och betala räntor och amorteringar på sina hus. Hans egen mamma hemma i Rumänien är sjuk i bröstcancer och helt beroende av hans inkomst.

– Även om vi var anställda av ett bemanningsföretag var det Facebook vi jobbade för. Men de bryr sig inte om oss utan vill bara tjäna pengar.

Sökt Mark Zuckerberg

Arbetarna på bygget gick under svenska kollektivavtal. De har vänt sig till Elektrikerförbundet och IF Metall, som inte kan företräda dem då de inte var fackmedlemmar. De har också kontaktat rumänska ambassaden.

– De uppmanade oss att anlita en advokat. Men det kostar 3 000 kronor i timmen och det har vi inte råd med.

Meta-ägaren och Facebook-grundaren Mark Zuckerberg.

I stället har de anmält det danska företaget till Kronofogden. Och mejlat samtliga ansvariga – från chefen på det danska bemanningsföretaget till Meta-ägaren Mark Zuckerberg.

Utan att få några svar.

Aftonbladet har talat med en ombudsman för Elektrikerförbundet. Han uppger att det totalt handlar om två miljoner i lön som inte betalats ut och att huvudentreprenören enligt byggavtalet har ett ansvar för att lösa situationen. Ombudsmannen vill inte bli citerad med namn.

Hans chef lovar att Elektrikerförbundets kommunikatör ska ringa upp, vilket aldrig sker.

Avstängda telefoner

Martin Merstrand, projektledare på Scan Facility Service, lovade i en intervju med P4 Norrbotten, som tidigare uppmärksammat historien, att arbetarna snart skulle få betalt. Det var i början av september.

– Jag kör bil nu, men ringer upp snart, säger han nu.

Det gör han inte. Och när Aftonbladet åter söker honom är telefonen avstängd.

En av Metas serverhallar i Luleå.

Nytt bygge

Även Facebook – som byggt sin affärsmodell på mänsklig kommunikation – visar sig vara svåra att nå. Aftonbladet mejlar ägaren Metas internationella pressavdelning och söker företagets svenska projektledare. I stället blir vi kontaktade av pr-byrån Gullers som uppger sig företräda nätjätten och som ber oss mejla våra frågor.

”Meta har dessvärre inte möjlighet att kommentera detta”, blir svaret i mitten av oktober.

När vi åter söker dem en månad senare återkommer de inte alls.

Byggföretaget Sisks representant skriver i ett mejl till Aftonbladet att skälet till fördröjningen är det danska företagets ekonomiska problem. Han uppger att arbetarna kommer att få betalt av underentreprenören i stället, men hävdar att den juridiska processen är komplicerad.

”Värre för andra”

”Låt oss komma ihåg att Scan Facility redan har betalats för sitt arbete i Luleå. Arbetarna kommer att få utestående lön som Scan Facility är skyldig dem genom detta andra företag, när denna process har slutförts. Vi hoppas att detta ska vara klart inom några veckor”

Emanuel Smarada berättar att han klarar sig hyggligt, tack vare att han hittat ett nytt jobb i Italien..

– För många andra som var i Luleå är det mycket värre, avslutar han innan han måste återgå till arbetet.

 

Fotnot: Efter artikelns publicering har Meta återkommit med följande kommentar: ”Vi har lyft det med vår huvudentreprenör Sisk, som ansvarar för bygget och allt rörande dess slutförande. Vi har förtroende för deras förmåga att se till att deras underleverantör löser situationen. Vi kommer att fortsätta att noggrant följa ärendet.”