Jimmie Åkessons drag för att komma åt gängen – se över privatiseringar

Uppdaterad 2023-10-12 | Publicerad 2023-10-11

Jimmie Åkesson.

Ekobrottsmyndigheten har varnat för att den svenska välfärden göder kriminella gäng – som nu tjänar pengar på patienter.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson öppnar nu för att se över om staten behöver ta över ansvaret för fler välfärdsområden och om dörren för privata aktörer därmed ska stängas.

– Det är så pass allvarliga problem så man måste ändå vara öppen för att göra det som uppenbarligen krävs, säger han till Aftonbladet.

Den organiserade brottsligheten tar sig in i fler delar av samhället. Det gäller även välfärden, där fusket göder kriminella gäng.

Nyligen varnade Ekobrottsmyndigheten för att kriminella nätverk driver vårdcentraler, vaccinationsmottagningar, tandvårdsmottagningar och HVB-hem.

Nu öppnar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för att se över om privata aktörer ska få agera i vissa sektorer.

– Vi ska göra det vi kan för att stävja den här maffiaverksamheten, som det ju är på ren svenska, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

”Lågt hängande frukt”

Tidöpartierna är överens om att staten, i form av Försäkringskassan, ska ta över ansvaret för personlig assistans, i enlighet med flera av de utredningsförslag som kom i mars i år. Omfattande fusk har plågat sektorn.

Men nu öppnar Jimmie Åkesson även upp för att se över om andra sektorer inom välfärden behöver övergå i statligt ansvar, som ett led i bekämpningen av gängbrottsligheten.

SD-ledaren är noga med att påpeka att det först krävs en uttömmande analys av situationen för att se vilka åtgärder som är nödvändiga att vidta.

Han pekar också på flera insatser som skulle kunna tas till innan näringsförbud införs.

– Ge polisen resurser, bryt sekretessen mellan myndigheter, gör det lättare att införa näringsförbud för uppenbart oseriösa företagare. Den typen av åtgärder är mer lågt hängande frukt att kunna få på plats snabbt än att ge sig in i hela systemfrågan, säger Jimmie Åkesson.

Tidöavtalet tar ju upp assistanssektorn, men ser du alltså möjligheter att göra liknande saker i andra sektorer?

– Ja, jag är absolut öppen för det.

Kan det då vara hela sektorer?

– Beroende på hur det ser ut. Analysen är ju viktig, att man får den först. Men det är så pass allvarliga problem så man måste ändå vara öppen för att göra det som uppenbarligen krävs.

Följ ämnen i artikeln