Försäkringskassan tvingas spara – uppåt 500 får sluta

Publicerad 2023-06-30

Mellan 400 och 500 får gå från Försäkringskassan på grund av det ekonomiska läget.

Myndigheten drar också ner på resor och konferenser.

– Det kommer bli längre telefontider, efter årsskiftet kommer det också bli längre handläggningstider, säger pressekreterare Jacob Lagercrantz.

Försäkringskassan informerade på fredagsförmiddagen sina anställda om att mellan 400 och 500 personer som är provanställda på myndigheten kommer att få sluta.

Anledningen är besparingskrav på 300 miljoner kronor under året.

– Vi har ett tufft ekonomiskt läge, säger pressekreterare Jacob Lagercrantz.

Han fortsätter:

– I samband med årsskiftet gjordes det bland annat förändringar i assistanslagstiftningen som innebar mer arbete för oss. Nu behöver vi skära i våra kostnader under året, för att inte behöva bromsa mer längre fram.

Får konsekvenser

Besparingarna kommer att få konsekvenser för de som är i behov av att komma i kontakt med myndigheten. Längre telefontider och på sikt längre handläggningstider är att räkna med, säger Lagercrantz.

Försäkringskassan har 900 provanställda, ungefär hälften kommer inte att få fortsätta.

Totalt har myndigheten ungefär 14 000 anställda.

Aftonbladet har varit i kontakt med en anställd på Försäkringskassan. ”David”, som egentligen heter något annat, har jobbat på myndigheten i några månader men nu tvingas han sluta.

– Alla är oroliga, det är som en smäll på käften, säger han.

Nu har ”David” två veckor på sig att hitta ett nytt jobb.

– Det är dåligt i det här ekonomiska läget. Jag valde att söka ett statligt jobb för att känna att jag har en trygg anställning. Det har varit svårt att smälta in beskedet.

Följ ämnen i artikeln