S och C till regeringen: Gör upp med oss

TT

Publicerad 2024-04-03

Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson. Arkivbild.

Socialdemokraterna och Centerpartiet säger nej till regeringens energipolitiska proposition i en gemensam följdmotion. I propositionen föreslår regeringen bland annat ett planeringsmål om dubbelt så mycket el till 2045 som i dag och ett mål för leveranssäkerhet.

– Vårt viktigaste förslag är att det krävs ett tydligt mål till 2030 om hur mycket mer el som behövs, så att industrin verkligen kan genomföra alla de planer man har här och nu, säger Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Fredrik Olovsson.

S och C vill i sin motion också se ett skarpt mål för energieffektivisering. Men de två partierna presenterar inga egna siffror för sina föreslagna mål. Detta för att hålla dörren öppen för förhandlingar med regeringen.

– Vi är beredda att visa på vår enighet för att gå till regeringen och göra upp, säger Rickard Nordin, C:s klimat- och energipolitiska talesperson.

Oppositionen riktade hård kritik mot regeringens förslag på inriktningen av den framtida energipolitiken redan när det kom för ett par veckor sedan. Främst för att det saknades ett skarpt mål för produktionen till 2030.

Följ ämnen i artikeln