Richard Jomshof blir upprörd och vägrar svara på frågor

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-27

SD-toppen Richard Jomshof vägrar kommentera kritiken efter påhoppet på Daniel Riazat (V).

När Aftonbladet möter honom i riksdagen blir han upprörd och går iväg.

– Jag uppskattar inte skjutjärnsjournalistik, det är ett oseriöst sätt att jobba, säger han.

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) får hård kritik för sitt uttalande att V-ledamoten Daniel Riazat borde flytta från Sverige.

Flera i den politiska oppositionen dömer ut det som rasistiskt. Även i Tidöpartierna hörs protester.

”Är man svensk medborgare så är man. Skamligt var ordet!” skriver L-politikern Jan Jönsson i ett uttalande på X.

Richard Jomshof vill inte kommentera kritiken efter påhoppet på Daniel Riazat (V).

”Ta det med pressavdelningen”

Aftonbladet var på plats utanför justitieutskottets möte i riksdagen vid lunchtid på tisdagen. Jomshof anlände först av alla ledamöter, tio minuter innan mötet inleddes, men ville inte svara på frågor.

– Du får ta det med pressavdelningen.

Varför vill du inte svara, det är ju du som har skrivit de här tweetsen?

– Du får ta det med pressavdelningen. Du kan läsa min senaste tweet förresten, så kan vi utgå från den.

Varför tycker du att han borde lämna Sverige?

– Börja med att läsa min tweet, det framgår väldigt tydligt där.

”Uppskattar inte skjutjärnsjournalistik”

Inlägget som Jomshof syftar på lades upp kort innan justitieutskottets möte. Jomshof går där till nytt angrepp mot Riazat. Han anklagar honom för att ha ett ”sunkigt” beteende, att vara oförskämd och komma med aggressiva påhopp på politiska motståndare.

Mötet med justitieutskottet varade en timme, när Richard Jomshof kom ut från salen var upprörd över Aftonbladets närvaro. Detta trots att media brukar bevaka mötena och att ledamöterna i utskottet ofta tar tillfälle att ge intervjuer efteråt.

– För det första, vill ni prata med mig så går ni till pressavdelningen. Jag uppskattar inte skjutjärnsjournalistik, det är ett oseriöst sätt att jobba. Två, jag har inget mer att tillägga än det jag lagt ut på plattformen X. Där framgår det tydligt vad det här handlar om. Tre, ett tips i all vänlighet, ni kan ju prata med Riazat själv, om hans oförskämdheter och aggressiva beteende, om varför han inte vill ta politiska motståndare och kvinnor i hand. Nu tänker jag gå och äta lunch, säger Jomshof.

Busch: Jag är ganska osugen

Daniel Riazat kallade igår Richard Jomshofs uttalande för rasistiskt och uppmanar statsminister Ulf Kristersson (M) att ta avstånd. Aftonbladet har sökt Kristersson, hans pressekreterare ber att få återkomma om statsministern har möjlighet att uttala sig. Vice statsminister Ebba Busch (KD) var fåordig när hon fick frågor om det på tisdagen.

– Jag är ganska osugen på att bidra till det rubrikspelet, sa hon i samband med en utfrågning i riksdagen.

Vice ordförande i justitieutskottet, Ardalan Shekarabi (S), har tidigare krävt Jomshofs avgång. Han uppmanar företrädare för regeringen att sluta ge Jomshof stöd.

– Tyvärr är det ett konsekvent beteende han har. Han verkar för splittring, motsättningar och i vissa fall hat mot folkgrupper. Han använder den plattform som ordförande i justitieutskottet medför till att bedriva den typen av agitation, säger han.

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraternas pressavdelning. De ber om att få frågorna till Richard Jomshof på mejl och att få återkomma senare. Aftonbladet har sökt Daniel Riazat. Vänsterpartiets pressavdelning ber att få återkomma.

Olof Svensson