Andersson: Kristersson backar från vårdlöftet

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-02-22

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) säger att det inte går att lita på statsminister Ulf Kristersson. Arkivbild.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anser att statsministern sviker ett löfte om att skjuta till resurser till vården.

– Det går inte att lita på vad Sveriges statsminister säger.

Andersson hänvisar till en intervju som statsminister Ulf Kristersson (M) gjort med Corren där han svarar på frågan: Kan du lova att det inte blir några varsel?

Kristersson säger då: ”Nej, jag kan aldrig lova vad 21 regioner fattar för beslut. Det har jag aldrig sagt heller. Utan jag har sagt att staten kommer göra sitt för att så långt som möjligt undvika generella neddragningar av viktig medicinsk personal.”

– Nu backar Ulf Kristersson från sitt vårdlöfte, säger Magdalena Andersson.

– Nu säger han att han ska hjälpa regionerna ”så långt som möjligt”, men i TV4 så var han väldigt tydlig med att han sitter med makten i sin hand – han kan via budgeten se till att det inte ska sägas upp personal.

Det var för snart två veckor sedan som statsministern sade i TV4 att regeringen och Sverigedemokraterna kommer att lägga en budget som ska ”se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården”.

Andersson anser att Kristersson nu skapar oro hos både patienter och vårdpersonal.

– Det verkar som det är en sak att sitta och säga det som känns bra i direktsänd tv på bästa sändningstid, men sedan när det är dags att leverera, då börjar man slingra sig. Och en sådan statsminister kan vi inte ha, det går inte att lita på vad han säger.

Kristersson har lovat att återkomma ”relativt snart, allra senast i budgeten” om extra tillskott till regionerna.