Svensken har landat: "Welcome home Marcus"

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-02-09

Marcus Wandt och de övriga tre astronauternas har landat i havet med ett plask. Efter några nagelbitande minuter av radiotystnad meddelade besättningen att den extremt heta färden genom atmosfären gått som planerat.

– Jag har varit ganska orolig, säger Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman.

Under tiden på ISS har svenske astronauten Marcus Wandt hunnit genomföra 30 experiment, bland annat två svenska som involverade stamceller och arbetsplatsutformning.

– Jag är otroligt glad och stolt över att vi kommit så här långt, det är fantastiskt, säger Anna Rathsman.

Flera steg

Efter att ha dockat av från rymdstationen anpassade kapseln under 40 timmar kursen för att ta sig in i jordens atmosfär. Den sista timmen före landning kunde följas i rymdföretaget Axioms livesändning, som även Rathsman nervöst tittade på.

– Jag är ingenjör själv och har jobbat med rymden i många år, så man vet allt som kan gå fel. Sannolikheten är inte stor, och man testar allt till förbannelse. Samtidigt står liv på spel så det blir extra dramatiskt, säger Rathsman.

Under den sista timmen före landning kopplades bakdelen bort, vilket gjorde att kapselns värmesköld på undersidan av den konformade kapseln exponerades.

Därefter tändes motorerna under nio minuter för att bromsa kapselns fart och få den i rätt vinkel för landningen.

Det är otroliga krafter i rörelse när en kapsel träder in i atmosfären. Till en början har den en hastighet på 27 000 kilometer i timmen.

Extrem hetta

När luften komprimeras framför farkosten uppstår extrem hetta, vilket leder till att plasma bildas och att radiokommunikationen störs ut. Dragon Freedom-kapseln beräknas ha hettats upp till närmare 2 000 grader. Under tiden kyldes astronauternas dräkter med en kväveblandning.

– Det var en otrolig lättnad efter blackouten, när man hörde att de svarade, då andades jag ut, säger Rathsman.

När kommunikationen väl återupptogs syntes en leende Marcus Wandt i kapseln i sändningen.

Sedan fälldes fallskärmarna ut i två steg, och kapseln seglade långsamt ned i havet utanför Daytona Beach i Florida, vid klockan 14.30 svensk tid. Därefter lyftes kapseln ombord på ett fartyg.

När Marcus Wandt klev ut ur kapseln vinkade han glatt till kamerorna.

– Welcome home, Marcus, sade Axioms kommentator Jon Rackham i sändningen.

Efter medicinska kontroller på fartyget och senare i Houston väntar färd till europeiska rymdstyrelsens ESA:s anläggning i Köln för Marcus Wandt.

– Där ska han vara sju–nio dagar, sedan kommer han hem på ett kort besök till Sverige, säger Rathsman.