Erdogans rådgivare: Här är Turkiets två Nato-krav

Publicerad 2022-11-07

Turkiet är fortsatt oroliga över Sveriges Natoansökan.

Två krav måste uppfyllas för att blockaden ska hävas, enligt Erdogans rådgivare Fahrettin Altun.

”Att bli Nato-medlem (eller inte) är ett beslut som det svenska folket och dess regering måste fatta”, skriver han på Aftonbladet Debatt.

Statsminister Ulf Kristerssons kommande resa till Ankara ska ses som en historisk möjlighet för Sverige att ta sig in i Nato.

Det skriver Fahrettin Altun, kommunikationsdirektör vid presidentkansliet i Turkiet, i en debattartikel i Aftonbladet.

”Det turkiska folket tolkar hans beslut om ett besök som en signal att Sverige hörsammar Turkiets legitima oro och vägran att böja sig för påtryckningar från terroristorganisationer som PKK”, skriver Altun.

 

Expert om Sveriges Nato-drag: ”Inget kommer hända”

 

Vore motsägelsefullt”

Samtidigt finns det fortfarande en stor oro i Turkiet, säger Erdogans rådgivare och lyfter fram avtalet mellan länderna som undertecknades under Natotoppmötet i Madrid i juni.

Fahrettin Altun.

Två krav pekas särskilt ut.

”För det första bad Turkiet Sverige att häva restriktionerna för försvarsindustrin. Det är ett välkänt faktum att den turkiska försvarsindustrin bygger högteknologiska produkter, inklusive beväpnade drönare, och spelar en stabiliserande roll i världen”, skriver Fahrettin Altun.

Han menar att det vore motsägelsefullt av Sverige att ha restriktioner mot Turkiet om länderna ska ingå samma militärallians. Men några formella embargon finns inte. En bedömning görs från ”fall till fall”, enligt tillståndsmyndigheten ISP.

 

Nya kraven på Sverige – när vi går med i Nato

 

”Försiktigt optimistiska”

Det andra kravet gäller ”Turkiets oro för terroristorganisationer”.

”Organisationer som har krävt tiotusentals oskyldiga liv i Turkiet, och som fortsätter med insamlingar, propaganda och rekryteringsinsatser i Sverige”, skriver Altun.

Tobias Billström och Ulf Kristersson.

Utrikesminister Tobias Billström meddelade nyligen att regeringen vänder i frågan om den kurdiska milisen YPG och dess politiska gren PYD, vilket innebär att man nu ta avstånd från organisationerna.

Något som mötts av jubel i Turkiet.

”Den turkiska regeringen är försiktigt optimistisk kring att regeringen i Stockholm tar konkreta steg för att ta itu med denna oro. En oro som Sverige erkände genom att underteckna samförståndsavtalet och som man lovade att hantera”, skriver Erdogans rådgivare och lägger in en brasklapp:

”Det är dock viktigt att ha i åtanke att Turkiet kommer att utvärdera Sveriges medlemsansökan med målet att regeringen tar konkreta steg inom det avtal som undertecknades i Madrid”.

Aftonbladet har sökt statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström för en kommentar.

Recep Tayyip Erdogan.

Följ ämnen i artikeln