Knepet i jakten på tyska terrorpensionärerna – släpper fyra låtsasbilder

Publicerad 2024-03-04

De redigerade bilderna av Burkhard Garweg. Polisen vet inte exakt hur han ser ut i dag.

Tysk polis ger sig inte.

Jakten på de pensionerade Baader Meinhoff-terroristerna fortsätter.

Nu har polisen släppt fyra bilder på hur Burkhard Garweg kanske ser ut i dag.

För en vecka sedan grep tysk polis 65-åriga Daniela Klette. Hon är tidigare medlem i den tyska vänsterradikala Röda armé-fraktionen, RAF, även kallad Baader-Meinhof-ligan.

Efter decennier på flykt är polisen nu även hennes kumpaner på spåren. 69-årige Ernst-Volker Staub och 55-årige Burkhard Garweg är efterlysta av Europol sedan 2015. I tysk press går de under smeknamnet ”RAF-terroristerna”.

Under söndagen hade tysk polis en massiv polisinsats i stadsdelen Friedrichshain i Berlin och stormade flera lägenheter i jakt på männen. Tio personer greps, men samtliga släpptes senare.

Polisens insats i Berlin.

Under måndagsmorgonen inledde polisen en ny razzia i samma stadsdel, rapporterar Focus. Ytterligare hus genomsöks och poliser med automatvapen deltar i insatsen.

Polis och åklagare kan inte utesluta att männen är beväpnade. Man uppmanar allmänheten att tipsa polisen om man vet var de kan befinna sig. Under måndagsmorgonen gick polisen ut med en ny bild på Burkhard Garweg. Eller rättare sagt fyra bilder som är redigerade, eftersom man inte vet hur han ser ut i dag.

På en av bilderna har han keps, en annan glasögon, en utan hår och en med hår.

”Det går inte att utesluta att den misstänkte Burkhard Garweg har ändrat utseende”, skriver polisen på sin hemsida.

Man vänder sig även direkt till Garweg och Staub.

”Åklagarmyndigheten och kriminalpolisen vädjar till de flyende förövarna: lämna in er till polisen!”, skriver polisen på sin hemsida.

Burkhard Garweg och Ernst-Volker Staub jagas.

Ligan sprängde västtyska ambassaden i Stockholm

69-årige Ernst-Volker Staub och 55-årige Burkhard Garweg är efterlysta av Europol sedan 2015.

Daniela Klette, 65, hade varit på rymmen i tre decennier. När hon greps visade det sig att hon efter att ha varit på flykt i tre decennier. I 20 år hade hon kallat sig ”Claudia” och bott i en lägenhet i stadsdelen Kreuzberg i 20 år. Hon hade levt ett till synes ganska vanligt liv, men när polisen grep henne hittade man vapen i hennes bostad.

Klette hittades efter ett tips till den tyska motsvarigheten av tv-programmet ”Efterlyst” där polisen söker information i jakt på brottslingar. Hon bedömdes vara den farligaste eftersökta kvinnan i Europa.

Daniela Klette 1988. Hon greps förra veckan efter decennier på rymmen.

Klette, Staub och Garweg var medlemmar i den tyska vänsterradikala Röda armé-fraktionen, RAF, som även kallats Baader-Meinhof-ligan. Trion misstänks ha varit delaktiga i flera rån och värdetransportrån bland annat.

Den tyska säkerhetspolisen och myndigheter har utfärdat hittelön på minst 1,6 miljoner kronor för information som kan leda till att någon av männen grips.

RAF utförde över 30 mord på företagsledare och politiker samt kidnappningar och sprängningar i Västtyskland under 1970- och 80-talen. De låg bland annat bakom dådet mot västtyska ambassaden i Stockholm 1975. RAF upplöstes 1998, rapporterar Focus.