Efter Trump-stoppen: ”Situationen kan bli ännu mer spänd och polariserad”

Publicerad 2023-12-29

Staten Maine följer Colorado och stoppar Donald Trump från att stå på primärvalets valsedlar.

Men sista ordet kommer komma från landets högsta domstol.

– Det skulle vara sensationellt om man spärrar av en kandidat på detta sätt. Men man får inte glömma att det är också en kandidat som är mycket ovanlig, säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Donald Trump kopplingar till stormningen av kongressen i januari 2021 är anledningen till att han nu kan förhindras från att stå på valsedlarna i primärvalet.

Lagregeln i landets konstitution gäller att personer som deltagit i uppror inte ska kunna väljas. Men hur lagen ska tolkas är okänt territorium eftersom den ännu inte använts, åtminstone inte när det gäller presidentkandidater.

Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, menar att det är väldigt svårt att spekulera i vad landets högsta domstol kommer att komma fram till.

– Man kan resonera på olika sätt. Vissa tolkar det ordagrant och efter varje bokstav i konstitutionen och andra menar att man måste förstå och tolka konstitutionen efter den tid vi lever i i dag.

– Det som ofta tas upp i diskussionen är att han inte är dömd för något, utan han är enbart anklagad, säger Dag Blanck.

Beslut behöver tas inom kort

Han tror att det skulle bli en enorm uppståndelse och protester från anhängare om Trump skulle stoppas. Och att situationen skulle bli ännu mer spänd och polariserad. Han menar att domarna förstås också är människor och kan väga in sådana saker i tankarna.

Landets högsta domstolen behöver ta ställning i detta innan primärvalen startar under våren.

– Det skulle vara sensationellt om man spärrar av en kandidat på detta sätt. Men man får inte glömma att det är också en kandidat som är mycket ovanlig, säger Dag Blanck.

Donald Trump.

Följ ämnen i artikeln