Man högg ihjäl sin fru i sängen – får livstid

TT

Publicerad 2023-12-22

Haparanda tingsrätt dömer mannen till livstids fängelse. Arkivbild.

En 55-årig man döms till livstids fängelse för att ha huggit ihjäl sin fru i Kalix med en kökskniv.

”Mannen angrep sin hustru när hon låg i sängen. Han angrep henne med upprepade hugg eller stick”, skriver Haparanda tingsrätt.

Kvinnan dog av inre förblödning. Efter mordet larmade mannen själv 112. Han har även senare erkänt.

”Det har stått klart för mannen att hans agerande skulle leda till att han dödade hustrun. Hans handlande var brutalt och så allvarligt att det ska bedömas som mord”, säger lagman Agneta Karlsson i en kommentar.

Mordet skedde den 14 augusti i parets hem.

Även om det enligt tingsrätten inte framkommit något tydlig motiv till mannens agerande har det klarlagt att han blivit arg över saker som kvinnan sagt strax innan han högg ihjäl henne.

Det finns inget som talar för att det tidigare i relationen varken förekommit hot eller våld, och mannen har i förhör i tingsrätten uppgett att han ”inte ville döda henne”.

”Han har uppgett att han den aktuella natten var sinnesförvirrad och inte i ett normalt tillstånd. Han mådde dåligt psykiskt. Han är mycket ångerfull”, beskrivs hans utsaga i domen.

Mannen har dock genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han inte led av en allvarlig psykisk störning.

Påföljden bestäms därför till livstids fängelse, eftersom våldet har utövats mot kvinnan i hennes hem där hon ska kunna känna sig trygg, att hon haft svårigheter att värja sig och att det rört sig om ett utdraget händelseförlopp.