92-åriga Sheila motar rekordvärmen med öl

Publicerad 2022-07-19

Sheila, 92, och Dorothy, 73, från Skottland är på besök i engelska Chester, strax söder om Liverpool, i samband med värmeböljan i England.

Över 40 grader och ”röd” varning för exceptionell hetta.

Extremvärmen i Storbritannien har nått rekordnivåer.

Det påverkar vardagslivet för engelsmännen.

De senaste två dagarna har värmen haft ett fast grepp om Storbritannien. ”Röd” varning för extremhetta – med fara för människoliv – råder i ett område som sträcker sig mellan London, Manchester och York.

Och vid 12.50 uppmättes ett nytt värmerekord i landet, 40,2 grader, vid Londons flygplats Heathrow.

I Chester, precis vid gränsen mot Wales och ett par mil söder om Liverpool, ligger värmen på rejält. TT pratade med några av invånarna om vad de tycker om värmen och hur det påverkar deras vardag.

Vännerna Dorothy, 79, och Sheila, 92, från Skottland är på besök i Chester. De upplever att temperaturerna ökar för varje år, både på hemmaplan och i England.

– Man blir lite omskakad av det förändrade klimatet, Ett tag tog man det ganska lättvindigt, men inte längre, säger Dorothy.

– Man börjar inse hur det har förändrats. Om man tänker tillbaka på hur det var förr så är det en tydlig förändring, Det är stor skillnad. Vi har aldrig haft sådana här temperaturer tidigare, säger Sheila.

Särskilt plågade av den extrema hettan – runt 36 grader noterades i Chester på tisdagen – är de ändå inte.

– Det har varit helt okej. Vi har inte anpassat oss alltför mycket. Vi håller oss i skuggan och dricker mycket vatten, säger 92-åriga Sheila.

Vännen Dorothy, 79, bryter in:

– Och öl!

Sheila igen:

– Men bara halva pint!

En kvinna sitter och svalkar sig vid fontänerna på Trafalgar Square, centrala London.

Rebecca Archer, 36, är inget vidare fan av värmen. Det är skönt ett litet tag, men 40 grader är i högsta laget, anser hon.

– Jag försöker undvika det så mycket som möjligt, men det finns tillfällen då du inte kan det. Man får hålla gardinerna fördragna och vädra mycket. Men i dag är det svårt eftersom vinden är varm den också. Det gäller att hålla huset så mörkt och svalt som möjligt. Man får också se till att få i sig mycket vätska och i går krigade jag och min son med vattenpistoler, säger hon.

TT: Så du får ändra en del i vardagen med andra ord?

– Definitivt. Det är inte ofta jag är ute i trädgården och skjuter vattenpistoler med min son. I vanliga fall låter jag honom inte blöta ner mig men i går sa jag bara åt honom att köra på.

Rebecca Archer undviker värmen.

Intill River Dee, som rinner genom Chester, driver 70-årige Jacob en liten glasskiosk. För honom innebär de senaste dagarnas värmebölja goda affärer.

– Det här varar ju bara några dagar så för mig, som glassgubbe, så kan jag inte påstå att det är för varmt. Det är inte så ofta det är varmt väder här, säger han.

Själv är han i princip opåverkad.

– Jag är från Indien – det som prövats i eld påverkas inte av värme. Men nu har jag i och för sig bott här de senaste 40 åren så jag påverkas kanske lite ändå.

De globala klimatförändringarna stör honom desto mer.

– Det påverkar hela världen, årstiderna förskjuts och det sker översvämningar på platser där det inte borde vara möjligt. Den typen av naturkatastrofer inträffar allt oftare och det är oroväckande. Det är inget som vi kan göra något åt på kort sikt, men kanske med ett längre perspektiv.

Jacob, 70, driver en glasskiosk intill River Dee i Chester. Han störs inte av de senaste dagarnas värmebölja, men är samtidigt orolig för de globala klimatförändringarna.

Hywel Roberts, 57, står och pratar – mitt i solskenet – med några av sina kollegor. Han jobbar på en byggarbetsplats och säger att det inte är alla som klarar av att jobba hela skiftet, men han försöker.

Däremot hade det underlättat om han slapp behöva bära långbyxor.

– Det är jobbigt att jobba i den här värmen. Hade vi fått bära shorts hade det varit hjälpsamt. Men säkerhetsregler och sådant gör att vi inte alltid får använda det, inte ens i det här vädret. Det är lite konstigt eftersom man får ha på sig en t-shirt, säger han.

För Hywel handlar det om att dricka mycket vatten för att orka med.

– Det är väl det man kan göra. Men när man dricker mycket vatten äter man inte lika mycket. I går var jag inte direkt sugen på middag när jag kom hem. Normalt sett äter jag vid 18, nu väntade jag till 22 och åt bara lite toast.

Hywel Roberts hade gärna sluppit bära långbyxor.