Valrossen Freya stressas av nyfikna – nu kan hon dö

Publicerad 2022-08-11

Dramat kring valrossen Freya i Norge tar en ny vändning.

Folk låter henne inte va i fred och nu kanske hon måste dö.

– Bada inte med valrossen, säger Nadia Jdaini på Fiskeridirektoratet.

Valrossen Freya solade sig på en brygga på Smögen i mars.

Sedan några veckor tillbaka skapar hon rubriker och uppståndelse i Norge. Hon har simmat nära land och solat sig på båtar. Fiskedirektoratet har varit tydlig mot allmänheten.

”Håll er borta från Freya”.

Flera röster har höjts om att Freya borde avlivas för sin egen hälsas skull och allmänhetens säkerhet.

Stressas Freya får ingen vila

Fiskeridirektoratet har velat undvika det. Men nu ser Freyas liv ut att vara i fara, rapporterar VG.

Valrossen Freya.

Allmänheten har inte följt order om att hålla avstånd till valrossen som kan vara direkt farlig i anslutning till människor. Freyas egen hälsa tar också skada då hon blir stressad av uppmärksamheten och inte får tillräcklig vila.

– Fiskeridirektoratets bedömning är att allmänhetens oaktsamma beteende och bristen på att följa myndigheternas uppmaning kan sätta liv och hälsa i fara, säger Nadia Jdaini, senior kommunikationsrådgivare på Fiskeridirektoratet, i ett pressmeddelande.

”Bada inte med valrossen”

Nya åtgärder diskuteras nu mellan Fiskeridirektoratet, polis och veterinär. Att avliva Freya är ett av alternativen.

– Vi vill ännu en gång å det starkaste uppmana allmänheten om att hålla avstånd och inte bada med valrossen. Det är för er egen säkerhet och djurets välmående, säger Nadia Jdaini.

Freya har under sommaren simmat omkring i Oslofjorden men den senaste tiden förflyttat sig till Bærum och Asker kommun. I början av augusti sågs Freya i Kadettangen, Bærum, där hon ska ha jagat en person som badade. Enligt polisen ska hon ha betett sig argt och ”väste”. Polisen tvingades rycka ut för säkra avstånd mellan valrossen och allmänheten.

Följ ämnen i artikeln