Polisen varnar: Betydande lavinfara i fjällen

Publicerad 2017-02-27

Nu är det sportlovsvecka för alla stockholmare. Traditionsenligt packar många bilen med pjäxor, skidor och snowboards och beger sig till fjällen för lite utförsåkning.

Men det finns anledning till att vidta allvarliga försiktighetsåtgärder.

– Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, varnar polisen på sin hemsida.

Under de senaste dagarna har flera laviner inträffat i Norrland. Och enligt Lasse Rydqvist som är meteorolog på Foreca, finns det anledning till en viss försiktighet.

– Det kommer att dra in ett snöområde över Norrland under dagen. Bitvis kan det bli ganska blåsigt. Det gäller främst Jämtland och Lapplandsfjällen, säger Lasse Rydqvist.

Lavinprognosen för Hemavaran/Tärnaby låg under morgonen på en nivå tre på en femgradig skala, vilket innebär betydande lavinfara.

– Laviner kan uppstå på lite olika sätt. Snö som faller, packas i olika skikt. Och när något av de här skikten ger vika, följer resten av snön med, säger Lasse Rydqvist.

Han säger också att kraftig blåst och personer som åker offpist i outforskad terräng, kan starta laviner.

Gråmulen start på veckan - ishalka i Norrland

Vi i övriga landet har en relativt varm och och gråmulen måndag att se ram emot.

– Temperaturerna kommer att ligga runt femgraderssträcket, och det kommer inte att regna särskilt mycket. Utom på Västkusten, där kommer ett regnområde dra in under kvällen.

Samtidigt kan det bli riktigt halt i södra delarna av Norrland

– I gränsen där snöfallet övergår till regn och det är fortfarande kallt på vägarna, kan det bildas riktigt hala väglag, säger Lasse Rydqvist.

Då kommer våren, men först – en halv meter snö

Fram emot helgen kan det bli relativt vackert väder i stora delar av landet. I alla fall på lördagen.

– Det här snöområdet drabbar nordvästra delarna av Norrland under helgen. Och lokalt kan det blir cirka en halv meter snö.

Snöovädret drar vidare ned under natten till söndag och kan drabba Svealand och Götaland.

Är du en riktig vårentusiast och bor i Svealand eller Götaland måste du tyvärr ge dig till tåls i minst två veckor till. Våren förväntas nämligen vare sig komma tidigare eller senare än normalt.

– Cirka 16 mars, brukar våren inträffa i de här områdena och det verkar bli så i år också, säger Lasse Rydqvist.