Kan bli lättnader i Danmark efter påsk

Av: TT

Publicerad:
Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Foto: Philip Davali/ Ritzau/Scanpix/TT
Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) säger att landets åtgärder mot coronapandemin har haft effekter och att det kan bli aktuellt med lättnader redan efter påskhelgen.

– De åtgärder vi har vidtagit fungerar. Det första tecknet är att från den dag vi stängde ner har smittan av vanlig influensa stoppats, säger hon på en pressträff.

Om danskarna under de kommande två veckorna håller samman och siffrorna är stabila så kommer regeringen efter påsk att "gradvis, försiktigt och kontrollerat" inleda en öppning av samhället igen, säger statsministern enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Men om åtgärderna misslyckas och danskarna börjar mötas igen och inte håller avstånd, då kan läget bli det motsatta och åtgärderna i stället stramas åt ytterligare, varnar Frederiksen.

Danmark kommer dock inte att öppna gränserna även om det finns hopp om att snart gradvis kunna börja öppna arbetsplatser och utbildningsinrättningar, säger Mette Frederiksen.

– Vi ska självklart inte hämta ny smitta utifrån, säger hon.

Ytterligare fem personer har avlidit i covid-19 det senaste dygnet, och antalet döda ökar därmed till 77, visar siffror från Statens Serum Institut som redovisas av nyhetsbyrån Ritzau.

Totalt har 2  577 personer testats positivt i Danmark, 22 fler än som redovisades på söndagen.

Publicerad: