Tegnell om allvarliga läget - fjärde dagen med högst dödstal

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-05-29

I dag fredag har Sverige för fjärde dagen i rad högst dödstal i världen i covid-19, enligt University of Oxford.

Statsepidemiolog Anders Tegnell ser allvarligt på läget.

– Det är en situation som vi verkligen jobbar väldigt hårt med att försöka komma ur, säger han.

Under fredagen var det inrapporterade svenska covid-19-dödstalet 5,6 per miljon invånare, sett till genomsnittet de senaste sju dagarna. Vi låg därmed högst i världen för fjärde dagen i rad. Sjudagarsmedelvärdet publiceras av University of Oxford och den ideella organisationen Global Change på sajten Our World in Data.

Anders Tegnell kommenterar de mörka siffrorna:

– Det är en situation som vi verkligen jobbar väldigt hårt med att försöka komma ur. Men det finns väldigt mycket olika bakgrund till detta. Vi har dödstal som går ner i ganska snabb takt nu, när man tittar på lite mer stabila medelvärden. Sjudagarsmedelvärdena som man räknar på kort tid är väldigt osäkra. Vi tittar lite längre tillbaks och då ser vi en klart sjunkande trend över tid. Dessutom är det många länder i världen som inte rapporterar in i de här systemen.

Anders Tegnell har tidigare förklarat Sveriges topposition på dödslistan med att många andra länder inte redovisar de verkliga dödstalen. Sverige är bäst i världen på att redovisa det verkliga antalet döda, säger han nu:

– Jag har svårt att tro att något land är bättre än Sverige. Jag har svårt att se att man kan ha ett system som är mer täckande än det vi har.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Men även vi har ju oförklarade fall. Mellan 23 mars och 3 maj hade Sverige omkring 4 000 fler dödsfall än förväntat, enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport. 3 000 kan förklaras av bekräftat avlidna i covid-19, men 1 000 döda är fortfarande oförklarade?

– Ja, och den här överdödligheten och skillnaden mellan den och antal rapporterade i covid-19, det finns i alla länder. Skillnaden är mindre i Sverige än i något annat land i den rapportering jag har sett hittills.

Vad är din bedömning – hur många av de 1 000 hittills oförklarade dödsfallen berodde på covid-19?

– Det finns ingen som helst möjlighet att göra någon bedömning av det. Här måste man dessutom titta över längre perioder. Vi vet ju att eftersom vi hade en så pass lindrig influensasäsong, så skjuter den automatiskt fram en viss dödlighet till andra månader längre fram. Man kan inte titta vecka för vecka, man måste titta på betydligt längre perioder för att få någon riktigt bra uppfattning vad som möjligen kan vara kopplat till covid-19, och vad som inte är kopplat till det.

Är det inte dags att Sverige ändrar strategi, när vi ligger så illa till?

– Vi har ändrat strategi. Vi jobbar väldigt hårt med att försöka begränsa smitta på äldreboenden och det har också visat sig i statistiken att det börjar lyckas. Däremot är det en ganska lång tidsskillnad mellan att man får effekter på minskad smittspridning på äldreboenden och att det faktiskt drar ner på dödstalen. Men med tanke på att smittan går ner så pass fort tycker jag att man med tillförsikt kan se fram mot att även dödstalen kommer att minska på sikt, säger Anders Tegnell.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen