Fler hundar döda i Norge – Svenska kennelklubben stoppar norska hundar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ytterligare två hundar har dött i den mystiska hunddöden i Norge.

Nu oroar sig svenska hundägare för att sjukdomen ska sprida sig över gränsen.

– Flera personer som bor i Karlstad eller på västkusten nära Norge har hört av sig till oss, säger Hans Rosenberg vid Svenska kennelklubben, som har förbjudit norska hundar på sina evenemang.

Tidigare i veckan kom skräckbeskedet att ett 20-tal hundar runtom i Norge dött efter att ha drabbats av plötsliga kräkningar/diarréer. Tarmproblemen har sammanfallit med ett kraftigt försämrat hälsotillstånd som i många fall inneburit döden inom 24 timmar.

Natten mellan fredag och lördag kom larmet om att ytterligare två hundar dött, rapporterar NRK.

Det är ännu inte bekräftat att de nya dödsfallen kan kopplas till sjukdomen, men symtomen uppges ha varit snarlika.

Liknande symtom

I Sverige finns det ännu inga kända fall av sjukdomen, men Svenska kennelklubben har tagit emot flera samtal från oroliga hundägare, många av dem boende nära gränsen till Norge.

– Jag har blivit kontaktad av personer som sagt att deras hundar fått precis samma, aggressiva sjukdomsförlopp med blod i avföringen. Men vi har inga bekräftade uppgifter på att det skulle finnas här, säger Hans Rosenberg, pressansvarig hos organisationen.

I fredags meddelade det norska Veterinärinstitutet att två bakterier, som båda orsakar diarré, skulle kunna ligga bakom de många döda hundarna.

1 av 3 | Foto: Ola Vatn / VG

Norska hundar förbjudna

Svenska kennelklubben har vidtagit åtgärder efter larmen om sjukdomen i grannlandet: Norska hundar är för närvarande inte tillåtna att delta på deras arrangemang.

– Vi har två hundutställningar i helgen och där har vi förbjudit norska hundar från att deltaga, det är bättre att förekomma än att förekommas. Finska och danska kennelklubben har gjort samma sak, säger Hans Rosengren och tillägger att man följer händelseutvecklingen i Norge noggrant.

Ännu har man inte fått några signaler om att svenska hundägare bör oroa sig, men man manar till försiktighet vid möten med obekanta hundar.

– Och om hunden blir sjuk och kräks och har blod i avföringen, kontakta veterinär omgående, för det kan gå fort. Det är det som är lite otäckt.

Publicerad:

LÄS VIDARE