Håller mitten? Svår balansgång i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-10

EU-parlamentets ledamöter på plats inne i plenisalen i Strasbourg. Arkivfoto.

EU-parlamentet tycks återigen få en stabil mittenmajoritet – men kanske bara på pappret.

Nu väntar krav och motkrav i jakten på fortsatt stöd för Ursula von der Leyen.

I den senaste resultatprognosen från EU-parlamentet får kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP, liberala RE och socialdemokratiska S&D tillsammans 400 av de 720 platserna i det tillträdande EU-parlamentet.

Det ger i så fall en god grund för att välja om EPP:s toppkandidat Ursula von der Leyen för ytterligare fem år som ordförande i EU-kommissionen – något som kräver minst 361 ja-röster i parlamentet.

EPP:s generalsekreterare Thanasis Bakolas anser det vara tydligt vad EU-väljarna vill.

– De vill att EPP leder och de vill ha en mittenuppgörelse för Europa, säger Bakolas på ett seminarium arrangerat av nyhetssajten Politico Europe.

Hemlig omröstning

Även om de tre mittengrupperna har tillräckligt antal mandat på pappret så är det ändå inte givet att alla tänker stötta von der Leyen. Exempelvis har franska högerpartiet LR – med sex mandat i EPP – redan under våren sagt nej till tyskan. I Tjeckien har i sin tur liberala valvinnaren Ano – med sju mandat i RE – flaggat för att man kan tänka sig att gå över till en mer EU-skeptisk partigrupp.

Omröstningen om kommissionsordförande är hemlig, vilket gör det möjligt för alla ledamöter att gå emot sin partilinje utan att riskera konsekvenser.

En omröstning om von der Leyen kan tidigast ske i mitten av juli, men kan också skjutas fram till september om majoritetssituationen är oklar.

Nej till ECR

Nu väntar intensiva förhandlingar mellan partier och partigrupper.

Trots sin starka ställning har EPP ett svårt balanserande framför sig. Om man försöker utöka mittenkoalitionen med gröna ledamöter för att säkra en majoritet finns risk att flera på högerflygeln hoppar av. Går man åt andra hållet kan man tappa såväl liberaler som socialdemokrater.

Båda de sistnämnda säger klart nej till ett samarbete med Giorgia Melonis Italiens bröder i SD:s partigrupp ECR.

– Om det är med ECR så blir det utan oss, fastslår Giacomo Filibeck, generalsekreterare i S-partiernas europeiska paraplyorganisation Pes på Politicos seminarium.

– Vi fortsätter att kämpa mot ytterhögern, lovar RE:s gruppledare Valérie Hayer på en pressträff i EU-parlamentet.