Wetterstrand: De tror de kan tvinga elever att lära genom hot

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-18

fler lärare i skolorna Maria Wetterstrand och de rödgröna vill ha fler lärare i skolorna. Hon sågar Jan Björklunds utspel om elitklasser. ”De tycks tro att de ska kunna tvinga eleverna att lära sig genom hot”, säger hon efter att ha talat på Medborgarplatsen i Stockholm i går.

Jan Björklund (FP) stiftar lagar för att trycka ned eleverna.

Men struntar i att det finns för få vuxna i skolan.

Maria Wetterstrand (MP) skräder inte orden om Alliansens skolpolitik.

– De tycks tro att de ska kunna tvinga eleverna att lära sig genom hot, säger hon.

Det senaste utspelet från utbildningsministern sågas av oppositionen. Elitklasser för särskilt begåvade elever är ingenting som kommer att prioriteras av en rödgrön regering.

– Det riktar fokus åt fel håll. I varje klass kan lärarna se vilka elever som har lätt för sig och vilka som behöver stöd. Det arbetet måste pågå i alla skolor. Då krävs det mer personal, säger Mona Sahlin (S) som i går var ute och träffade barn i skolåldern på basketkollo i Rinkeby.

– Det är ett helt annat fokus än att flytta in alla duktiga till särskilda klasser och skolor.

Politiska poänger

I sin jakt på politiska poänger gör Jan Björklund struntsaker till stora problem, enligt Maria Wetterstrand.

– Han utmålar skolan som ett ständigt pågående krig mellan elever och lärare, där lärarna hela tiden måste få bättre vapen för att kunna vinna kriget, säger hon.

Björklund har de senaste åren genomfört flera förändringar för bättre ordning i klassrummen och har gett ökade befogenheter för lärare och rektorer.

Vill ha mer personal

De rödgröna går i stället till val på mer personal i skolan och ökade möjligheter att ta igen dåliga skolreslutat senare i livet, genom komvux och fler vägar in i universitetsstudier.

– Om ens övergripande mål är ordning och reda är det klart att det kan funka med piskor. Men om målet är att barnen ska bli kreativa människor som kan klara sig på framtidens arbetsmarknad, så är inte det lösningen, säger Maria Wetterstrand.

Följ ämnen i artikeln