Mat till svältande i Somalia stulen

Publicerad 2011-08-16

På gatorna springer magra barn omkring, hårt märkta av svälten.

På marknaden säljs maten som skulle ha hjälpt till att rädda deras liv.

Tusentals säckar med mat till det svältdrabbade Somalia har stulits och säljs nu på olika marknader. Säckarna är tydligt märkta med FN:s stämpel, och var ämnade för att rädda liv i Somalia.

– När du hjälper svältande människor hjälper du också de grupper som göder sig på katastrofen, säger Joakim Gundel, chef på Katuni Consult, ett Nairobibaserat företag som ofta ombeds göra utredningar av hjälpinsatser i Somalia, till AP.

FN utreder stölderna

Det är nyhetsbyrån AP som har gjort en undersökning och upptäckt att mängder av säckar med mat till svältdrabbade har stulits. FN:s World food program, WFP, medger att de utreder misstänkta matstölder i Somalia de senaste två månaderna. De säger också att de fördömer att ens en liten mängd mat inte når de drabbade somalierna utan kommer på avvägar.

Guldgruva för affärsmän

En anonym tjänsteman i staden Mogadishu säger till AP att han tror att det handlar om mängder av mat som har stulits – kanske så mycket som hälften av det som har varit på väg till området. Han berättar att andelen stulen mat var lägre förr, men den senaste tidens massiva hjälpinsats med lite eller ingen kontroll har varit en guldgruva för affärsmän.

Utgör någon procent

WFP hävdar dock att de är säkra på att majoriteten av hjälpsändningarna av mat kommer fram till de svältande människorna i Mogadishu. De tillägger också att de tusentals säckar som rapporteras stulna i AP:s rapport bara utgör någon procent av det totala antalet skickade säckar med mat.

WFP menar att de har system för att övervaka matleveranserna just för att de vill säkerställa att maten når de drabbade. Genom dessa system har de upptäckt att mat kan ha försvunnit. De kommer nu att utreda de misstänkta stölderna.

Ber om hjälpinsatser

Minst 3,7 miljoner somalier är i akut behov av hjälp till följd av hungerskatastrofen. Mer hjälp än tidigare kommer fram, men långt ifrån tillräckligt på grund av säkerhetsläget.

FN:s säkerhetsråd bad på måndagen om omedelbart internationellt stöd till hjälpinsatser i Somalia, rapporterar AFP.

Läkare Utan Gränser | Sjukvård i krig, kriser och
katastrofer

Följ ämnen i artikeln